A határzár akkora bénulást okozott, hogy inkább mindenkit beengednek

A határzár akkora bénulást okozott, hogy inkább mindenkit beengednek

A magyar-szlovák határon, Komáromnál szeptember 1-jén kis túlzással a város közepéig ért a dugó, ezért a hazai rendőrök már nem is kérték a Szlovákia felől érkezőktől a formanyomtatványokat, egyszerűn néhány kérdést követően beengedték őket az Új Szó helyszíni tudósítása szerint. Esztergomnál sem volt jobb a helyzet a visszavezetett határzár első napján, ott szúrópróbaszerűen ellenőrizték a beutazókat, a parancs szerint pedig a reggeli dugót követően egy személyi igazolvánnyal, időkorlát nélkül beengedhették a Párkányból érkezőket.

Akkora a határokon a káosz, hogy inkább eltekintenek a szigorításoktól

A 1,5 km-es dugó Komáromban a város közepén található körforgalomig ért, ezért a hatóság emberei már nem ellenőrizték a beutazók formanyomtatványait, amely igazolná, hogy meddig tartózkodnak itt és pontosan hova mennek. A szigorítások ne hivatalos enyhítése meghozta gyümölcsét, és a dugó hamarosan feloldódott.

Az újabb határzár hazavágta Budapest szállodáit és idegenvezetőit

A kormány által bejelentett beutazási korlátozások miatt be kell zárni a budapesti szállodákat, mivel ezek a külföldiekből élnek, akik most nem látogathatják meg fővárosunkat, nyilatkozta az InfoRádiónak a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. Flesch Tamás kiemelte, hogy Budapest 90 százalékban a turistákra épül, így kormányzati segítség nélkül nem fogják tudni megtartani a személyzet nagy részét a szállodák.

Az Új Szó munkatársai Esztergomot is meglátogatták, ahol a határon két rendőr, szúrópróbaszerűen ellenőrizte az áthaladó autókat, amikor pedig a lap szlovák munkatársa rákérdezett, hogy meddig tartózkodhat Magyarország területén, azt a választ kapta, hogy időkorlát nélkül átlépheti a határt, és bárhova utazhat az országon belül.

Az egyik rendőr azt is elárulta, hogy a nagy torlódás miatt új parancsot kaptak, ami szerint bőven elég a személyi igazolvány felmutatása.

Megjelentek a járványügyi határellenőrzés szigorításáról szóló, kedden életbe lépő rendeletek

Vasárnap délután a Magyar Közlönyben már tájékozódhattunk arról, milyen szigorítások lépnek életbe szeptember elsején a járványügyi határellenőrzéssel kapcsolatban. Nem magyar állampolgár nem léphet be keddtől az országba, kivéve, ha állandó, vagy 90 napon túli magyarországi tartózkodási engedélye van - ekkor a családtagok is beléphetnek -, ha itt dolgozó sportoló vagy sportszakember, ha szállítmányozó, aki teherforgalmat bonyolít, ha hivatalos látogatáson lévő személy, vagy mindazok, akik igazolni tudják, hogy az elmúlt fél évben elkapták a Covid-19 betegséget.

Idő sem volt az intézkedésekre való felkészüléshez

A szigorításról szóló rendeletek múlthét vasárnap jelentek meg a Magyar Közlönyben, vagyis a szeptember 1-től életbe lépett szigorítások felkészülésére kevesebb, mint két nap állt rendelkezésre. Ez kimondja, hogy nem magyar állampolgár nem léphet be keddtől az országba, kivéve, ha állandó, vagy 90 napon túli magyarországi tartózkodási engedélye van. Emellett külön szabályok vonatkoznak az ingázókra, ami szerint szomszédos államok polgárai és az ott élő magyar állampolgárok Magyarország területére legfeljebb 24 óra időtartamra, az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre léphetnek, a 30 kilométeres sávot nem hagyhatják el, ez fordított helyzetben is él.

Ugyanakkor az is értetlenséget váltott ki, hogy beutazáskor a csehek, a lengyelek és a szlovákok kivételt képeznek, Szijjártó ezt azzal indokolta, hogy "a visegrádi országok kifejezetten sikeresen - és egymással szoros együttműködésben - védekeztek a koronavírus első hullámával szemben.".

A csehek, a lengyelek és a szlovákok kivételt jelentenek beutazáskor

Szeptember elsején léptek hatályba a szigorított határvédelmi intézkedések Magyarországon: ideiglenesen a teljes belső határon visszaáll a határellenőrzés. Ugyanezen a napon a Magyar Közlönyben olvasható a magyar állampolgárok a Cseh Köztársaság, a Lengyel Köztársaság és a Szlovák Köztársaság területéről való beutazásáról, valamint a Cseh Köztársaság, a Lengyel Köztársaság és a Szlovák Köztársaság állampolgárainak beutazásáról szóló kormányrendelet.

(portfolio.hu)