Folytatja az EU a segítségnyújtást Törökországnak és Szíriának, a FIFA egymillió dollárt adományoz

Folytatja az EU a segítségnyújtást Törökországnak és Szíriának, a FIFA egymillió dollárt adományoz

A Szíriát és Törökországot nemrégiben sújtó földrengések után küldött segélyszállítmányok eljuttatását követően az Európai Unió fokozza az érintett területek lakosainak nyújtott támogatását - közölte az Európai Bizottság pénteken.

Az MTI tudósításában azt írja, a testület közlése szerint Törökország számára az uniós tagállamok legtöbbje ajánlott fel eszközöket, köztük sátrakat, fűtőberendezéseket, generátorokat, bútorokat, orvosi eszközöket, higiéniai csomagokat, élelmiszereket és meleg ruhákat, és több tagállam küldött a helyszínre orvosi csapatokat is.

A részleteket ismertetve tájékoztattak: 2000 sátor és 8000 ágy érkezett az országba, és úton van 500 vészhelyzeti mobillakás is 2500 ággyal.

Az EU összesen 5,5 millió eurónyi humanitárius segélyt is elkülönített az azonnali szükségletekre Törökország számára

- írták.

Szíriát illetően arról tájékoztattak, hogy pénteken érkezett Adanába az első repülőgép, mely az EU dubaji humanitárius készletéből szállít rakományt az országba. A segélyeket a bejrúti és a gaziantepi központokon keresztül a nem kormányzati ellenőrzés alatt álló Északnyugat-Szíriába továbbítják - írták. Összesen három járat szállít majd az országba téliesített sátrakat, fűtőberendezéseket, konyhai eszközöket, higiéniai csomagokat és több minden mást a földrengéssel érintett lakosság számára - tették hozzá.

A földrengés óta az EU 10 millió euró összegű humanitárius segélyt mozgósított Szíria számára - közölték.

Egymillió dollárt adományoz a FIFA

Egymillió dollárt (357 millió forintot) adományoz a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a Törökországot és Szíriát sújtó földrengés áldozatainak.

A FIFA hivatalos oldalán jelentette be, hogy a török és a szíriai sportági szövetséggel, valamint civil szervezetekkel egyeztetve juttatja el a rászorulóknak felajánlását, amellyel szeretne minél több érintettnek átmeneti menedéket és támogatást biztosítani.

A FIFA a jövőben is tartja a kapcsolatot a helyi szervezetekkel, és figyelemmel kíséri a történéseket a további segítségnyújtás érdekében.

A február 6-án Törökországban és Szíriában pusztító 7,7 és 7,6 erősségű két földrengés több mint 42 ezer ember halálát okozta, a tíz nappal későbbi utórengés pedig az ENSZ szerint csaknem 9 millió szíriait érintett.