Európába tartó menekültek százait kapták el az iszlamista lázadók

Intézkedtek az iszlamista lázadószervezet hatóságai.

A tájékoztatás szerint nagyjából ötszáznegyvenöt illegális bevándorlót fogtak el a Fadzsr Líbia (Líbia Hajnala) iszlamista fegyveres szövetség uralta Tripoli közelében. A menekültek arra vártak, hogy hajóra szállhassanak Európa felé.

A feltartóztatottak "afrikai származásúak, a többségük férfi" - tudatta Mohamed Abdesz-Szálem al-Kueiri, a bevándorlási hivatal illetékese, hozzátéve, hogy az őrizetbe vetteket gyűjtőtáborokban helyezték el Tripoliban. A hatóság a nemzetközi közösség részéről el nem ismert líbiai "ellenkormány" irányítása alá tartozik. Az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigete 300 kilométerre fekszik a líbiai partoktól. Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerdán megbeszélést folytatott a nemzetközileg elismert líbiai kormány külügyminiszterével. A "konstruktívnak" minősített tanácskozás fő témája a néhány héttel ezelőtt meghirdetett, "EU-Navfor-Med" nevű uniós haditengerészeti művelet volt. A találkozón az olasz és a brit külügyi tárca vezetője is részt vett.

Az 1770 kilométeres földközi-tengeri partszakasszal rendelkező Líbiában összeomlott a Moamer Kadhafi elnök 2011-es bukása és halála után kezdődött politikai átmenet. Azóta káosz uralkodik az országban, Líbiának két kormánya és két parlamentje van, egyes térségek uralmáért pedig egymással versengő fegyveres milíciák harcolnak. Az EU-országok védelmi és külügyminiszterei nemrégiben döntöttek arról, hogy az unió haditengerészeti műveletet indít a Földközi-tengeren az Észak-Afrikából Európába tartó menekülthullám megfékezésére, s katonai erővel lép fel az embercsempészek ellen. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint idén legalább 45 ezer illegális bevándorló érkezett a Földközi-tengeren keresztül Olaszországba. Az év első öt hónapjában több mint 1700-an lelték halálukat a tengeren. Ez mintegy harmincszorosa az előző év hasonló időszakában regisztrált számnak.