Brüsszel beindult: most a Klubrádió, a gyermekvédelmi törvény, a benzinsapka és a gabonaexport miatt

Brüsszel beindult: most a Klubrádió, a gyermekvédelmi törvény, a benzinsapka és a gabonaexport miatt

Számos, Magyarországot érintő kötelezettségszegési eljárás kapcsán hozott döntést az Európai Bizottság. Az ügyek egy része a bíróságon folytatódik, a kettős üzemanyagárak és a gabonakiviteli tilalom miatt pedig megkezdődik a jogsértési eljárás - számolt be az EUrologus.

A hvg.hu cikke szerint ezek a következő ügyek:

  • gyermekvédelmi törvény: Az Európai Bizottság álláspontja szerint a törvény sérti a belső piaci szabályokat, az egyének (különösen az LMBTIQ-személyek) alapvető jogait, valamint – ezen alapvető jogok tekintetében – az uniós alapértékeket. 
  • A Klubrádió frekvenciája: a Bizottság álláspontja szerint Magyarország megsértette az uniós jogot azzal, hogy a Klubrádió rádióspektrum-használati jogainak megújítása kapcsán aránytalan és átláthatatlan feltételeket támasztott.
  • Ivóvíz-irányelv: a hat évvel ezelőtti jelzés ellenére 13 ivóvíz-ellátási körzet az arzén és a bór tekintetében továbbra sem felel meg az ivóvízről szóló irányelvnek. 
  • Benzinsapka: kötelezettségszegési eljárást indult Magyarország ellen a belső piaci szabályokkal ellentétes intézkedések bevezetése miatt. Az ok, hogy Magyarország eltérő üzemanyagárakat szab meg a külföldi rendszámmal, illetve a magyar rendszámmal rendelkező járműveknek.
  • Gabonaexport: a Bizottság álláspontja szerint az intézkedés összeegyeztethetetlen a közös piacszervezésre vonatkozó uniós szabályokkal, illetve a kivitelre vonatkozó közös szabályokkal. 

A hivatalos felszólításokra a magyar kormány két hónapos válaszadási határidőt kapott.