Az Európai Bizottság előrejelzése szerint erősen lelassul a magyar reál-GDP növekedés jövőre

Az Európai Bizottság előrejelzése szerint erősen lelassul a magyar reál-GDP növekedés jövőre

Várhatóan 5,5%-ról 0,1%-ra fog lassulni Magyarország reál-GDP növekedése 2023-ra, ahonnan 2024-ben is csak 2,6%-ra emelkedik vissza.

Az erős első félév után egy sokkal nagyobb kihívást jelentő időszakba lépett az EU gazdasága. Az Ukrajna elleni orosz agresszió által kiváltott sokkhatás csökkenti a globális keresletet, és felerősíti a globális inflációs nyomást - írja az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete őszi gazdasági előrejelzésében.

Mint írják, a megnövekedett bizonytalanság, a magas energiaár-nyomás, a háztartások vásárlóerejének csökkenése, a gyengébb külső környezet és a szigorúbb finanszírozási feltételek az év utolsó negyedévében várhatóan recesszióba sodorják az EU-t, az euróövezetet és a legtöbb tagállamot.

A 2021-ből származó lendületnek és az év első felében tapasztalt erőteljes növekedésnek köszönhetően mindazonáltal 2022-ben összességében várhatóan 3,3% lesz a reál-GDP-növekedés az EU-ban (az euróövezetben 3,2%), ami jóval meghaladja a nyári időközi előrejelzésben szereplő 2,7%-os adatot.

Kiemelték: Magyarország gazdasága 2022 második negyedévében is megőrizte a lendületét, a GDP 1,1%-kal nőtt az előző negyedévhez képest. Ugyanakkor romlottak a bizalmi indexek, és a havi adatok a fogyasztás, a lakásügyletek, az építőipari tevékenység és a hitelezés visszaesésére utalnak.

Előrejelzésük szerint a magasabb infláció és energiaárak, valamint a szigorúbb finanszírozási feltételek a következő negyedévekben várhatóan visszafogják majd a gazdasági tevékenységet,

a reál-GDP növekedése pedig a 2022. évi 5,5%-ról 2023-ra 0,1%-ra fog lassulni, ahonnan 2024-ben is csak 2,6%-ra emelkedik vissza.

A költségvetési politika a várakozások szerint enyhíti a háztartások jövedelmének csökkenését, és hozzájárul a gazdasági visszaesés elkerüléséhez, de ennek tartósan magas költségvetési hiány lesz az ára - tették hozzá.