A fideszesek húzták az időt, hogy meglegyen a többség, az ellenzék kivonult az ülésről

A fideszesek húzták az időt, hogy meglegyen a többség, az ellenzék kivonult az ülésről

Kivonultak az ellenzéki képviselők az Európai Ügyek Bizottságának üléséről - számol be a hétfői történtekről Balczó Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője a Facebookon.

A jobbikos képviselő felidézi, hogy

a napirendi vitát követően a két ellenzéki és a két független képviselő a kormánypárti Hörcsik Richárd elnök ülésvezetése elleni tiltakozásul elhagyta az üléstermet.

Azzal folytatta, hogy az eredeti napirendet Szél Bernadett kívánta kiegészíteni, aki előzetesen írásban kérte, hogy a bizottság vegye napirendre Magyarország európai szinten képviselt Kína-politikájának, valamint a magyarországi kínai beruházásoknak az Európai Unió és a tagállamok alapvető biztonsági érdekeire gyakorolt hatásának kérdését, továbbá azok uniós alapértékekkel való kapcsolatát. 

Balczó hozzátette: az ülésen fizikailag két kormánypárti képviselő volt jelen, ez a helyettesítéseket figyelembe véve négy szavazatot jelentett - vagyis nem volt meg a kormánypárti többség. Mint írja:

A napirend módosításához nem volt meg a szükséges kétharmados arány, de a módosítás elutasítását követően az ellenzéki képviselők nem szavazták volna meg az eredeti napirendet, így az ülésre nem került volna sor. Ezt elkerülendő a bizottság elnöke eleve tíz perc késéssel nyitotta meg az ülést, Tessely Zoltán alelnök érkezésére várva. 

Majd azzal folytatta, hogy hosszas napirendi vitát követően, az ülés hivatalos kezdete után fél órával a szavazás helyett az elnök szünetet rendelt el. Érvelése szerint

az elnöknek erre egy határozatképes ülésen semmi jogalapja nem volt. 

Jeleztem, hogy az önkényes döntés elleni tiltakozásul a napirend módosításáról szóló szavazást követően elhagyom az ülést. Így is tettem, és példámat a másik három ellenzéki képviselő is követte.

- fűzte hozzá Balczó, aki hangsúlyozta: 

Így az ülésre kizárólag kormánypárti képviselők jelenlétében került sor.

Balczó Zoltán véleménye szerint

"mindez egy belterjes parlamenti ügynek tűnhet, valójában több annál: látlelet a Fidesz demokrácia-felfogásáról".

Ugyanakkor még két körülményre hívta fel a figyelmet:

  • Egyrészt, az ülés megkezdése előtt a titkárság munkatársa alá akart vele íratni egy dokumentumot a KDNP-s képviselő helyettesítéséről, amit annak alkotmányellenes mivolta és a kellemetlen helyzet elkerülése végett visszautasított.
  • Másrészt megjegyzi, hogy az ominózus ülésen az Egyesült Királyság budapesti nagykövete is jelen volt mint az első napirendi pont előadója, akinek tolmácsolták a napirendi vitát. 

Ezáltal a nagykövet "bepillantást nyerhetett a Fidesz sajátos demokráciájának működésébe"

- fejezte be posztját Balczó.