Ma kaphat zöld utat az EU-s források egy része, de Von der Leyen nem utazik Magyarországra

Ma kaphat zöld utat az EU-s források egy része, de Von der Leyen nem utazik Magyarországra

Jó néhány tagállam pedig még nem döntötte el, hogy támogassa-e a Magyarországgal szembeni EU-s pénzügyi szankciót.

Jó néhány tagállam még nem döntötte el, hogy támogassa-e a Magyarországgal szembeni EU-s pénzügyi szankciót - írja információira hivatkozva a Népszava. A felfüggesztett uniós pénzek ügyében szerdán, azaz ma tesz javaslatot az Európai Bizottság az EU pénzügyminisztereit tömörítő Ecofin tanácsának. Azt pedig minősített többséggel kell jóváhagynia, módosítania vagy elvetnie a formációt alkotó tagállamoknak. 

Navracsics Tibor keddi nyilatkozata alapján az Orbán-kormány arra számít, hogy a brüsszeli testület a 7,5 milliárd eurós (kb. 3000 milliárd forint) kohéziós forrás felfüggesztését javasolja majd a döntéshozó uniós pénzügyminisztereknek. Ugyanakkor indítványozzák ma azt is, hogy az EU pénzügyminiszterei fogadják el a magyar helyreállítási tervet, amely 5,8 milliárd eurónyi (2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatást jelent. Ehhez a kormányzatnak mind a 27 szigorú feltételt teljesítenie kell, ezek nagy része a jogállamisággal kapcsolatos.

A pénzelvonás kapcsán a lap szerint aligha történhet meglepetés a Bizottság részéről,

a pénzügyminiszteri tanács viszont még megfordíthatja a széljárást valamelyik ülésén december 19-ig.

Nem jön Budapestre Von der Leyen

Ezzel párhuzamosan a Szabad Európa pedig arról ír, hogy az eddigi gyakorlattól eltérve az Európai Bizottság elnöke nem utazik személyesen Budapestre a magyar helyreállítási terv szerdai elfogadásának bejelentésére. Ursula Von der Leyen utazásának elmaradására a bizottsági szóvivő, Eric Mamer nem adott magyarázatot, csak azt a tájékoztatást, hogy az elnök nem köteles a helyszínen megtenni a bejelentést. Eddig viszont az volt a gyakorlat, hogy valamennyi ország esetében személyesen közölte a jó hírt a magyar miniszterelnök társaságában. 

Arra is kitérnek, hogy a jóváhagyás miatt főként az Európai Parlament részéről az Európai Bizottság számos kritikára számíthat, ezért a Bizottságnál azzal érvelnek, hogy a terv elfogadása még nem egyenlő a kifizetésekkel.