Nem oszlik fel az ExperiDance

Nem oszlik fel az ExperiDance

A táncegyüttes menedzsmentje cáfolja a sajtóértesüléseket.

Cáfolja az ExperiDance táncegyüttes menedzsmentje, hogy a feloszlatás mellett döntöttek volna. Az erre vonatkozó cikkek megjelenése előtt egyetlen újságíró sem kereste a tánckar vezetését, ezért közleményben ismertették az együttes helyzetét.

Határozottan cáfolja az ExperiDance menedzsmentje azokat a sajtóértesüléseket, melyek a táncegyüttes feloszlásáról szólnak. Az Alfahírhez is eljuttatott közleményük szerint:

  • A társulat tulajdonosai nem döntöttek a társulat felbomlása mellett, erre vonatkozóan tulajdonosok között semmilyen belső tárgyalás nem történt.
  • A repertoár bemutatása időszakosan lett csak leállítva, melynek oka nyolc kiváló, tapasztalt táncművész rövid időn belüli távozása, akiknek többsége fajsúlyos, többnyire szólista szerepeket töltött be a darabjainkban. A színpadi minőség tekintetében a művek megnyirbálásával, csak félig felkészült szereplőkkel nem kívánunk színpadra állni, ebben nem kívánunk kompromisszumot kötni magunkkal, hiszen ezzel azonnal becsapnánk a leghitelesebb véleményformálóinkat, a nézőinket!
  • A főszerepek visszapótlása az ExperiDance székházának professzionális próbatermi körülményei között jelenleg is zajlik.
  • A társulat aktivitását napi szinten szervező szakmai és értékesítő menedzsmentnek nincs tudomása arról, hogy Román Sándornak lenne egy „újonnan szerződött” tánctársulata. Román Sándor ugyanazokkal a táncművészekkel dolgozott az elmúlt héten, időszakban is, akikkel az elmúlt egy évben is dolgozott.
  • A társulat minden erejével és tudásával arra törekszik, hogy számtalan szerződéses kötelezettségének eleget téve mielőbb újra színpadra lépjen, olyan minőségben, mely minőség alapján anno kiérdemelte nézőitől a „Ritmus Ünnepe” kitüntető jelzőt!

Ma reggel óta terjed a magyar sajtóban az a hír, melyet elsőként a Corn and Soda kulturális portál írt meg. A kacsának bizonyult értesülés szerint tegnap este lépett volna fel utoljára a 2000-ben alakult ExperiDance. Mint a cikk fogalmaz, a két vezető, Román Sándor művészeti és Vona Tibor ügyvezető igazgató az elmúlt időszakban nem tudták egységbe hozni a társulat működésével kapcsolatos elképzeléseiket, jövőbeli terveiket, ezért a napokban történt tárgyalások eredményeképpen a társulat felbomlása mellett döntöttek.

A társulat közleménye ezzel kapcsolatban úgy fogalmaz,

egyértelműen és határozottan cáfolni kívánjuk és határozottan visszautasítjuk azt az újságírói felületességből eredő, életműveket, brandeket romboló és bomlasztó magatartást,

amely egy negatív médialavinát indított meg az ExperiDance immár 19 éves formációja körül úgy, hogy

a benne írottaknak megfelelő tartalmú nyilatkozatot egyik tulajdonos sem adott a sajtó részére!

A Táncélet kulturális szakportál még azt is megjegyzi, a vélt feloszlatás mögött a kultúrtaóból származó pénzügyi források elmaradása is meghúzódik. Az Alfahír több cikkben is foglalkozott ennek az éves szinten több mint 30 milliárd forintot kitevő összegnek a sorsával, akkor több független színházi vezető is élesen kritizálta a kormányzati megszorítást.

 

Teljes bizonytalanság a kulturális tao beszántása után

Október végén Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, felfüggesztik az előadó-művészeti tevékenység támogatásának lehetőségét társasági adóból. A szakzsargonban csak kulturális taónak nevezett lehetőség elsősorban a közvetlen állami, önkormányzati támogatásban nem részesülő úgynevezett független színházak számára jelentett többletforrást: az előadó-művészeti tevékenységet végzők igazolt jegybevételük 80 százalékáig terjedő mértékben tarthattak igényt támogatásra.

 

„Ex has" módszerrel osztják el a kultúrtao helyébe lépő pénzt?

Február 21-én jelent meg a kormányzati portálon egy egyszerű, egyoldalas közlemény Egyedi igénybejelentés előadó-művészeti többlettámogatásra címmel. A tájékoztatás meglehetősen szűkszavú. Az kiolvasható belőle, hogy már lehet pályázni a színházi szakmában csak kultútao néven emlegetett, egyik pillanatról a másikra elvont támogatás helyébe lépő költségvetési összegre, de a dokumentum a pályázat módszertanáról semmi konkrétumot nem tartalmaz.