"Ez egy nemzetiszocialista torna XXI. századi lovagokkal"

Negyedik éve rendezik meg az Akarat Diadala Bajtársi Tornát.

Békés városa ad helyet egy - most tényleg nem maradhatott ki a szójáték - kevésbé békés rendezvénynek, az Akarat Diadala Bajtársi Tornának augusztus 15-én. A rendezvény közösségi oldala szerint különböző szabályrendszerekben mérik majd össze erejüket magyar és külföldről érkezett harcosok. Ami azonban még különlegesebbé teszi, hogy a kiírásban a következőt olvashatjuk:
"Először is szeretnénk a legfontosabbat leszögezni: az Akarat Diadala Bajtársi Tornára CSAK olyan versenyzőket várunk, akik teljes mértékben azonosulnak az NS ideológiával! Ez feltétel!"
Megkerestük a szervezőket, akik megerősítették, hogy valóban nemzetiszocialista tornáról van szó, ahol a harcosok "XXI. századi lovagokként" küzdhetnek meg egymással, de azt is hozzátették, hogy nem nevezhető gálának, hiszen ezúttal a szponzorpénzek mellőzve vannak, és kizárólag bajtársi támogatásokból valósítják meg a rendezvényt. 
 

Túlélőprogram

Hogy a nemzetiszocializmus hogyan illeszthető be korunk Magyarországának viszonyaiba, arról is van elképzelésük. Úgy tartják, hogy a jelenlegi viszonyok között csak "befelé tudunk dolgozni, önmagunkat, bajtársi közösségünket és a körülöttünk lévőket erősíteni mind mentálisan, mind fizikálisan". A jövőre vonatkozóan egyértelmű céljuk a mennyiségi és minőségi önképzés, valamint a bajtársi közösségek kialakítása, majd pedig a "valós ellenség" felismerése, hiszen, mint fogalmaznak, "hamarosan szeretett hazánk és eddig őseink által féltve őrzött Európa háborús övezetté válik".  
"A civilizáltnak mondott világunkban is sokszor kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor már nem használnak a szavak, és meg kell védenünk magunkat, családunkat, fajunkat. A nemzetiszocializmus ebben a kontextusban egy túlélőprogram, ami önvédelemre rendezkedik be"
- emelik ki.

Bajtársi szellem és sportszerűség

"Az ideológia és a sport fontos része egymásnak, legalábbis a mi szemszögünkből tekintve. Egy ideológiának, amely a héroszi karakterek tiszteletére (is) épül, fontos alappillére a testmozgás, a sportban való megmérettetés" - válaszolják arra a kérdésre, hogy hogyan függ össze a sport és az ideológia, de hangsúlyozzák azt is, hogy az erő mit sem ér intellektus nélkül. "A nemzetiszocializmus egy mindenre kiterjedő ideológia, ami nem csak a küzdősportot és a fizikai küzdést, hanem legalább annyira magában foglalja a szellem erejét is" - szögezik le.
 
A mérkőzések elsősorban MMA szabályrendszerben zajlanak majd, de látható lesz K1, K3 és grappling mérkőzés is. A párosítások összeállítása "bajtársi szellemiségben és sportszerűen" történik meg. Mivel itt nem egy szokványos gáláról van szó, ahol különböző súlycsoportokban lehet a sportolókat összepárosítani, ezért figyelembe veszik a harcosok sportmúltját, meccsszámát és súlyát, mindezt pedig időben ismertetik a jelentkezőkkel. "A korábbi években volt rá példa, hogy az egyik fél jó pár kilóval nehezebb volt ellenfelénél, de a harcostársa sokévi sporttapasztalata ellenében, kiegyenlítettnek érezték az erőviszonyokat, hogy szorítóba lépjenek egymás ellen" - mutatnak rá.
 
 
Nemcsak magyarországi, de határon túli versenyzők is lesznek. Az oroszországi White Rex egy nagyobb küldöttséggel érkezik, de jönnek franciák is a Pride France-tól. Rajtuk kívül még ringbe szállnak svájci, német, cseh, szlovák és osztrák harcosok is. Javarészt az indulók az NS straight edge mozgalomból érkeznek, de várhatóan lesznek MNA-sok, Pax Hungaricások, skinheadek és ultrák is. Arról még nem tudtak tájékoztatást adni, hogy vajon melyik lesz a főmérkőzés, ugyanis sok minden dől el majd a helyszínen. Azt azonban már most garantálják, hogy "töltelék meccsek" nem lesznek, a küzdelmek "nagyon is élesben mennek", a harcosok pedig "maximális fordulatszámon pörögnek majd".

Nincs alkohol, drog és alkalmi szex

Az önképzéshez szorosan kapcsolódik a straight edge életmód is, amelynek követői nem fogyasztanak alkoholt, drogot, nem dohányoznak és az erkölcsi normákat figyelembe véve nem létesítenek alkalmi partnerekkel szexuális kapcsolatot. Mindemellett fontos eleme a rendszeres testedzés is. A rendezvény szellemiségének táptalajául szolgál, árulják el a szervezők, akik segítenek, hogy életszerűbb példán keresztül még jobban megértsük:
"Példaként lehetne említeni az orosz bajtársakat, akik saját pénzből megtisztítják a játszótereket a használt fecskendőktől, mocsoktól, és ezeken a helyeken alternatívaként edzési lehetőségeket biztosítanak a fiatalok számára. Emellett „hard line” akciókat szervezve drogkereskedőket, drogosokat vernek össze, továbbá olyan skinheadekre is lecsapnak, akik a nemzetiszocialista ideológiát lejáratva a túlzott alkoholfogyasztásban merítik ki aktivitásukat, ezáltal szégyent hozva az ideológiára"
- fejtik ki. 
 
 
Az NS mozgalom talán leghíresebb hazai zenekara, az Archívum is a straight edge mellett
 
Hozzáteszik, hogy ez az életmód csak egy lehetőség, nem kell mindenkinek ezt követnie, viszont úgy gondolják, hogy "kötelessége mindenkinek emberként cselekednie, és felismerni, hogy a hedonista, materialista életszemlélet a zülléshez, teljes összeomláshoz vezet". Azt nem lehet állítani, hogy a straight edge-től eltérő életmódot ne tűrnének meg maguk mellett, de arra felhívják a figyelmet, hogy "a deviáns viselkedés és a mértéktelen önpusztítás az, ami gátat szab az emberi kiteljesedésnek".
 

"A betiltási kísérletek is minket igazolnak"

"Az a tény, hogy a rendszer kiszolgálói rossz szemmel nézik a rendezvényünket, és meg is próbálták már betiltani, minket igazol, hiszen a sátáni erők mindent elkövetnek, hogy az ifjúság a gyökereitől elszakítva romokban heverjen" - teszik hozzá zárásul, és talán ebből is következik, hogy a díjtalan rendezvény helyszíne egyelőre nem nyilvános. Az érdeklődőket augusztus 15-én délben a Kossuth Lajos utcai Penny parkolóban várják a rendezők. 
 
A torna után egy Bajtársi Est is lesz, ahol mindenkit vendégül látnak egy bográcsos vacsorára, majd azt követően a kiírás szerint "három olyan NS zenekar fellépése lesz megtekinthető, melyek az ideológia mellett pozitív életvitelükkel is kitűnnek az agymosott tömegből". Az egyébként ingyen fellépő zenekarok a "már Európa számos országában megfordult budapesti straight edge, hardcore" Fehér Törvény és a "rendőrségi zaklatásoknak folyamatosan ellenálló fehérvári" Védőosztag lesz, valamint bemutatkozási lehetőséget kap a Night of Tears. A szervezők a tornával idén tisztelegni kívánnak Komáromi "Komcsi" Gábor emléke előtt.