Ez gyors volt: máris befenyegették a még fel sem álló lengyel kormányt

A S&P-t a bankok növekvő terhei zavarhatják, ronthatnak a kilátáson. Komolytalan.

"Reformok"

A reformfolyamat megtorpanásának kockázataira hívta fel a figyelmet hétfői állásfoglalásában a Standard & Poor's is.
    
A nemzetközi hitelminősítő a hosszú és rövid lejáratú lengyel szuverén devizaadósságra A mínusz/A-2, a hazai valutában kibocsátott államadósságra A/A-1 besorolást tart érvényben, egyaránt felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátással.
    
A Standard & Poor's hétfői londoni értékelése szerint a pozitív osztályzati kilátás tükrözi a lengyel gazdaság egyre szélesebben megalapozott növekedését, valamint a javuló költségvetési és külső fizetési mérőszámokat.
    
Az S&P közölte ugyanakkor, hogy pozitívról stabilra veheti vissza a kilátást, ha visszalépéseket tapasztal a költségvetési konszolidációban, a makrogazdasági irányításban vagy a monetáris politikában.
    
A Standard & Poor's londoni elemzői közölték: nem számolnak a kiterjedt kiadásnövelő tervek teljes körű végrehajtásával, mivel az adósságplafont és a kiadásokat korlátozó alkotmányos előírások erőteljes gazdaságpolitikai rögzítő elemek. A hitelminősítő véleménye szerint azonban a tervezett bevételnövelő intézkedések ezzel együtt sem lesznek feltétlenül elégségesek a magasabb kiadások fedezésére, és ez lassíthatja a költségvetési konszolidáció folyamatát.
    
Az S&P szerint egyes tervezett intézkedések a befektetői bizalmat is gyengíthetik, ami visszafoghatja a lengyel gazdaság jelenleg robusztus teljesítményét - itt vélhetően a viszonteladók megadóztatására utalnak.
   
Mindemellett a PiS kötelezővé teheti a svájci frankban denominált ingatlanhitelek átváltását hazai valutára, úgy, hogy ennek teljes költsége a bankokat terheli - áll a Standard & Poor's hétfői elemzésében.

Az elemzésből kiindulva a hitelminősítőt leginkább az utóbbi kettő zavarja.