Ez mindennél jobban fáj az IÁ-nak: az oroszok gazdaságilag fojtják meg őket

Az orosz hadsereg bejelentése szerint az elmúlt néhány napban
mintegy 500 tartályautót bombáztak le,
amelyek az IÁ által kitermelt olajat szállították Szíriából Irakba. Az Iszlám Állam és más szélsőséges csoportok az elmúlt években nagyrészt az úgynevezett "guruló vezetékeken" keresztül illegálisan exportált kőolajból származó bevételeikből finanszírozták működésüket - ecsetelte Andrej Kartopolov tábornok, hogy a légicsapás miért is jelent komoly gyomrost a dzsihádistáknak. A terroristák eddig már több százezer tonna olajat szállítottak le így titokzatos megrendelőiknek, akik így a világpiaci árnál jóval alacsonyabban juthatnak hozzá a fekete aranyhoz, így nyilván nem zavarja őket, hogy ezzel tömeggyilkosokat pénzelnek.
 
Az olajszállító kamionok megsemmisítését - ahogyan azt az orosz légierőtől már megszokhattuk - gondosan dokumentálták is. 
 
 
Kartopolov arról is beszélt, hogy a jövőben együtt fognak működni a francia hadsereggel az Iszlám Állam elleni küzdelemben. A közös hadműveletek azután vehetik kezdetüket, hogy a Szíria térségébe irányított Charles de Gaulle repülőgép-hordozó megérkezik a régióba. 
 
A jelek szerint az oroszok - akiket korábban számos bírálat ért a nyugati politika és média részéről, mert csapásaik nagyobbik részét nem az IÁ-ra, hanem más lázadó szervezetekre mérték - most nagyon rákapcsoltak az Iszlám Állam megsemmisítésére. Kedden az elmúlt évtizedek legdurvább légicsapását mérték a terroristákra, több száz tonna bombát szórva rájuk.