Parádé: egyébként a köztévé tegnap ügyesen megmutatta Orbánék egyik luxus repülőjét

Parádé: egyébként a köztévé tegnap ügyesen megmutatta Orbánék egyik luxus repülőjét

Az augusztus 20-ai fővárosi légi parádé egyik érdekes eleme volt, hogy nemcsak klasszikus honvédségi feladatokat ellátó repülőgépeket, helikoptereket láthattak az érdeklődő adófizető állampolgárok. A köztévé beszámolója szerint ugyanis egy "Falcon 7x szállítótípusú repülőgép" jelent meg a levegőben, és ezzel kezdődött meg a bemutató péntek reggel 9-kor. 

A Dassault Falcon 7X rakománya a legtöbb esetben nem fegyver, hanem magyar kormánytag.

Emlékezetes, a két Falcont a Honvédelmi Minisztérium szakosított cége, a HM EI Zrt. vásárolta meg a legnagyobb titokban, darabonként 13,7 milliárd forintért (tehát egy ilyen gép árából akár tizenhárom tűzijáték is kijött volna). Amikor kiderült a beszerzés, azzal próbálták menteni a helyzetet, hogy hogy „ezek a gépek nem kormánygépek. A Magyar Honvédség hadrendjébe kerültek, és a Magyar Honvédség fogja használni őket."

Sorra veszi a honvédségi repülőgépeket az állam, de állítják, egyik sem kormánygép

A magyar kormány továbbra sem rendelkezik úgynevezett „kormánygéppel", ugyanakkor az utóbbi egy évben lezajlott honvédségi repülőgépbeszerzések során felmerült a gyanú, hogy az állami vezetők légiszállítását ha katonai feladatként is, de valójában minőségében mégis csak kormánygép-szerűen kívánják végezni.

Ehhez képest 2018. augusztus 3-án éjszaka szállt le Kecskeméten

a második olyan kisgép, amit világszerte általában a bőrfotelek és a hűtőt pezsgők jellemeznek, nem pedig a katonai málhák és a fegyverek.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/Y_s4xK_3xA0.jpg?itok=z3QNDtOz","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=Y_s4xK_3xA0&ab_channel=amagyarhonvedseg","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

A Honvédség akkori közleménye szerint ez egy „könnyű, többcélú szállító- és futárgép” lesz, további részleteket azonban nem árultak el arról, milyen felszereltséggel bírnak, hogyan néznek ki belülről. 

A Falcon 7X a gyártó meghatározása szerint üzleti gép. Francia gyártmányú, 12-16 személyes, 23 méter hosszú, a beszerzés áráról nincs információ. Hatótávolsága 11 ezer kilométer, repülési magassága elérheti a 15 500 métert, legnagyobb sebessége 0,9 Mach (956 km/h).

Hogy nem málhákat szállítanak a gépekben, azt jól jelzi, hogy Orbán Viktor a honvédségnek szánt géppel utazott Brazíliába, de Szijjártó Péter is ezzel utazott Pozsonyba és Mongóliába is. 

A Honvédelmi Minisztérium nem engedte, hogy a miniszterek megválaszolják, mikor utaztak a honvédségi gépekkel

Haladunk. Benkő Tibor honvédelmi miniszter négy repülőúttal kapcsolatban árult el bizonyos részleteket, ugyanakkor azt továbbra sem lehet tudni, hogy a Honvédelmi Minisztérium tulajdonában álló repülőgépekkel kik, miért és hova utaztak. Egy jogállamban egyébként ennek kiderítésére van egy jól bevált recept, meg kell kérdezni.

Most legalább a magyarok is láthatták, milyen menő lehet kormánytagnak lenni a NER-ben, legalábbis amit kívülről, alulról - mert a Falcon 7X aztán tovaszállt...