Szijjártó 24 óra alatt járta meg Mongóliát, de ehhez 3 állami gépre is szüksége volt

szijjártó péter, mongólia, ulánbátor
Szijjártó Péter Ulánbátorban
Szijjártó Péter Facebook-oldala

Július végén ajándékozott a kormány 33 darab lélegeztetőgépet Mongóliának, amiket személyesen Szijjártó Péter juttatott el Ulánbátorba. A külügyminiszter az indulása előtt hozzátette, mindezt a diplomáciai találkozóval egybekötött adományozást 24 óra leforgása alatt viszi véghez. Ez így is lett, csakhogy arról Szijjártó nem beszélt, mindehhez a honvédség Airbus A319-es gépe mellett a HM egyik Falconjára is szükség volt, így a politikus két gépet vehetett igénybe a látogatásához - írja a 24.hu. A lélegeztetőgépek azonban egyik gép feldézetén sem voltak rajta, így valószínűleg egy harmadik állami repülőgép vitte azokat, a tavaly vásárolt szélestörzsű Airbus A330-200. Tehát összesen három repülőgép kellett a külügyminiszter útjához.

A Globe.adsbexchange.com repülési oldalon rögzített adatok szerint az A320-as július 28-án, Ferihegyen vette fel a külügyminisztert és az őt kísérő delegációt. A gép magyar idő szerint fél hat előtt nem sokkal hagyta el a budapesti betont - részletezi a Magyar Hang, akiket egy magát megnevezni nem kívánó külügyminisztériumi forrás informált.

Dassault Falcon 7X katonai repülőgép száll fel a MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisán Kecskeméten 2020. június 9-én
MTI/Ujvári Sándor

A gép a reggeli órákban szállt le Ulánbátorban. Helyi idő szerint 14 óra 47 perckor a Falcon felszállt a mongol fővárosból és magyar idő szerint nem sokkal délután 5 óra előtt landolt Ferihegyen, a minisztert kireptető Airbus ugyanakkor még maradt. A Magyar Hang szerint ez azért is érdekes, mivel Szijjártó a mongol út utáni első hazai bejelentkezése július 30-án délelőtt fél 10-kor volt, a közösségi oldala szerint ezen a napon reggel a bencés szerzetesrend képviselőivel találkozott a Külügyminisztérium épületében. Ez azonban nem valósulhatott volna meg, ha nem a Falcon-nal, hanem az Airbus-szal tér haza, ami délelőtt 10 órakor szállt le Kecskeméten.

A lap az információikkal kapcsolatban a Külgazdasági és Külügyminisztériumot is felkereste, amely válaszában nem cáfolta az értesüléseiket. Két gépre azért lehetett szükség, mert az Airbus személyzetének 12 órás kötelező pihenőideje volt az Ulánbátorba való repülést követően, a magyar külügyi delegáció azonban nagyjából 7-8 óra alatt végzett a hivatalos feladataival, vagyis Szijjártó gépe nem szálhatott fel ilyen hamar.

Ezt a problémát azzal orvosolták, hogy a HM 607-es lajstromú Dassault Falcon gépe is Ulánbátorba repült, mégpedig fél nappal a Szijjártót szállító Airbus előtt. A kisebb Falcon 29-én csütörtökön 17 óra 30 körül landolt Ferihegyen, míg az Airbus viszont egy kazanyi tankolás után pénteken hajnali fél ötkor ért vissza Kecskemétre. Eközben a harmadik repülő, a teherszállító Airbus is a magyar fővárosban volt már - teszi hozzá a 24.hu.

A váltott repülőkkel Szijjártó így körülbelül fél napot spórolt magának, ugyanakkor a 33 lélegeztetőgép elfért volna a miniszteri delegációt szállító utasszállító gép rakterében is, hiszen egy lélegeztetőgép tömege és mérete körülbelül akkora, mint egy nagyobb mikrohullámú sütőé - vonja le a konklúziót a Magyar Hang, ami teljesen indokolatlanná és érthetetlenné teszi a három repülőgép igénybevételét.