Legendák éve

Federer győzött, mától ő Wimbledon rekordbajnoka

Azok után, hogy a spanyol salakkirály, Rafael Nadal Párizsban begyűjtötte tizedik győzelmét a Roland Garroson, és ezzel a torna egyeduralkodójává vált, wimbledoni győzelmével most ugyanezt a státuszt érdemelte ki Roger Federer. 

Az első szettet úgy hozta magabiztosan 6-3-ra a svájci (Mészöly Kálmán-féle kiejtésben: svejci) klasszis, hogy kétszer is el tudta venni ellenfele adogatását.

A második szettben Marin Čilić nagyon sokat hibázott, miközben ellenfele pontosan és keményen ütött, az eredmény: 6-1 a rekordgyőzelem felé tartó Federer javára.

A harmadik szett előtt Čilić ápolási szüntet kért, az orvos a pályán látta el a horvát játékos talpsérülését. Ezután kicsit szorosabb lett a játék, de csak a szett közepéig, mert a svájci megint fölénybe került, és végül 6-4-re simán hozta a harmadik szettet is.

Eddig Federer mellett a brit William Renshaw, illetve az amerikai Pete Sampras tudott a legtöbbször nyerni Wimbledonban, előbbi 1881-1889, utóbbi pedig 1993-2000 között nem talált legyőzőre hét alkalommal, de mától Roger Federer egyedül vezeti ezt a listát 8 diadallal. 

Az augusztusban 36. életévét betöltő svájci teniszező a négy legnagyobb (eddig három lejátszott) tornából kettőt is megnyert, hiszen januárban megnyerte az Australian Opent is.

Federernek ez volt karrierje 19. Grand Slam győzelme, amivel ugyancsak egyedülálló a világon. A díjátadó ünnepségen bejelentette: jövőre visszatér Wimbledonba és megpróbálja megvédeni bajnoki címét.