Fegyverembargót követelnek az emberi jog védők Szaúd-Arábia ellen

A szaúdiak nap, mint nap követnek el súlyos háborús bűnöket Jemenben, de a világ nagy ívben tesz az egészre.

 
A londoni székhelyű jogvédő csoport kiadott egy nyilatkozatot szerdán, amely szerint "terhelő bizonyítékok" állnak rendelkezésre arról, hogy Szaúd-Arábia,
háborús bűncselekményeket követett el. 
Hangsúlyozzák, hogy sürgősen független és hatékony vizsgálat szükséges a szaúdiak által elkövetett emberi jogsértések ügyében.
 
A nyilatkozat a szervezet egy nappal korábban kiadott jelentésére hivatkozik, amelynek címe "Bombák hullanak az égből éjjel és nappal: Civilek tűz alatt Észak-Jemenben".
A 41 oldalas dokumentum szerint idén májusban és júniusban, 
tehát mindössze két hónap alatt 13 légicsapás során mintegy 100 civilt, köztük 55 gyermeket és 22 nőt öltek meg. 
És ez csak egy tartomány, Sa'ada szomorú mérlege. 
 
"A legkisebb gyermek, akit megöltek, csak 12 napos volt. 
 
Az ő holttestét a rokonok találták meg az édesanyja mellett, aki szintén meghalt ugyanabban a légitámadásban”, írja a jelentés. Készítettek is róla egy igen szemléletes és megrázó videót. 
 
 
A részletes jelentés feltárja továbbá, hogy nemzetközileg betiltott kazettás bombákat is bevetettek a civil lakossággal szemben. Ez egy olyan légibomba, amely nagyszámú (általában pár száz), kisebb robbanótöltetet tartalmaz, és a hordozó repülőeszközről történő leoldás után, még a levegőben, ezeket egy előre meghatározott nagyságú (akár egy futballpályánál is nagyobb) területen szétszórja. Lakott településen, vagy annak közelében történő bevetése jóval veszélyesebb a polgári lakosságra, mint a hagyományos lövedékek. A bevetési területet akár hosszú évekig az aknamezőkhöz hasonlóan kell kezelni, mivel a fel nem robbant résztöltetek legnagyobb része érintésre robban. A balesetek tipikusan a mezőgazdasági művelés, házépítés, egyéb földmunkák, tűzifagyűjtés, illetve a fémhulladék-gyűjtés közben következnek be.
 
Donatella Rovera, az Amnesty jemeni missziós csoportjának vezetője szerint a szaúdiak vezette koalíciós erők nem tettek kellő óvintézkedéseket, hogy elkerüljék a civil áldozatokat, amit a sűrűn lakott területek katonai célpontokként való kezelése, és a polgári otthonok elleni ismétlődő támadások "sokatmondó példái" is bizonyítanak. Hozzátette:
megdöbbentő a világ közönye a jemeni emberek szenvedése iránt.
 "Az elszámoltathatóság hiánya hozzájárult a súlyosbodó válsághoz, és ha az elkövetők azt gondolják, hogy nem fognak a bíróság elé állni az általuk elkövetett bűncselekményekért, a civilek továbbra is szenvedni fognak" - szögezte le Rovera. 
 
Míg a nyugati média a szíriai orosz légicsapások célpontjait elemezgeti, Jement napi rendszerességgel bombázzák a szaúdi erők. A nemzetközi jogot lábbal tipró beavatkozás március 26-án kezdődött. Szaúd-Arábia célja, hogy visszaszorítsa az Irán által támogatott síita húszi felkelőket, és visszaállítsák a szökésben volt elnök, Abd Rabbuh Mansour Hadi hatalmát, aki Rijád közeli szövetségesének számít.
 
Mintegy 6.400 ember vesztette életét a szaúdi légicsapások során, és összesen közel 14.000 ember sérült meg március óta. Az Egyesült Nemzetek Gyermekalapja (UNICEF) szerint 505 gyermek életét követelte az az amúgy is rendkívül szegény arab ország ellen folytatott háború. Az ENSZ keddi jelentése szerint a háború sújtotta országban mintegy 114.000 ember kényszerült arra, hogy elmeneküljön a szaúdi agresszió következtében.