Fej fej mellett a jobbikos Rig és a fideszes Fenyvesi

Kiélezett küzdelem várható a jobbikos és fideszes jelölt között Tapolcán az Iránytű Intézet felmérése szerint. A baloldal labdába sem rúg.

A déli órákban tette közzé az április 12-i időközi választásra vonatkozó legfrissebb felmérését az Iránytű Intézet. A március 7. és 12. között készült közvélemény-kutatás eredménye alapján rendkívül kiélezett küzdelem várható a Jobbik jelöltje, Rig Lajos, illetve a fideszes Fenyvesi Zoltán között.

A felmérés szerint a választókerület teljes népessége körében a jobbikos Rig és Fenyvesi egyaránt 23-23 százalékon áll, tőlük messze lemaradva, 14 százalékon áll az MSZP és a DK közös jelöltje, Pad Ferenc. Az LMP-s Salle Barbara támogatottsága 2 százalék. A válaszadók 10 százaléka biztosan nem szavazna, 19 százalékuk nem tudja, kit választana, és mindössze 9 százalék tagadta meg a válaszadást a közvélemény-kutatóknak.

A pártot választók között hasonlóan kiélezett a küzdelem a jobbikos és a fideszes jelölt között. Az Iránytű Intézet itt 1 százalékos fideszes előnyt mért (Fenyvesi: 38 százalék, Rig: 37 százalék), mely bőven a statisztikai hibahatáron belül van. Pad Ferenc itt is messze lemaradva a harmadik 22 százalékkal, míg az LMP jelöltje, Sallee Barbara 2 százalékos népszerűséget tudhat maga mögött.

Ugyanilyen fej fej melletti állás tapasztalható a pártot választani tudó biztos szavazók között. A kormánypárti Fenyvesi 37, a legnépszerűbb ellenzéki jelölt, Rig Lajos pedig 35 százalékon áll a mérés szerint. A másik jelentős ellenzéki jelölt, Pad Ferenc 26 százalékos támogatottságra számíthat, míg az LMP-s Sallee Barbarát a voksolók 2 százaléka választaná.

A kiélezett küzdelem nemcsak a jelöltek, hanem a pártok népszerűségében is visszatükröződik. A választókerület teljes népességének 23-23 százaléka választaná a Jobbikot, illetve a kormánypártokat. E körben az MSZP 11, a Demokratikus Koalíció 4, az LMP pedig 2 százalékot ért el. Vagyis a teljes népességen belüli adatok gyakorlatilag megegyeznek a pártok jelöltjeinek támogatottságával. (Mint említettük, Pad Ferencet a szocialisták és a Gyurcsány-párt közösen támogatja.)

A választókerületen belüli pártot választók esetében is hasonló a helyzet: a jelöltek támogatottsága ugyanúgy alakul, mint az őket jelölő pártoké. A Jobbik és a kormánypárt 36-36 százalékon áll, míg az MSZP 17, a DK és az LMP 4-4 százalékon.

A pártot választani tudó biztos szavazók pártpreferenciája már kevésbé áll közel a jelölti kötődéshez. 36,5 százalékos kormánypárti vezetés mellett a Jobbik mint legerősebb ellenzéki erő 33,6 százalékon áll. Érdekesség, hogy a fideszes jelölt 0,5 százalékkal áll jobban, mint pártja, a jobbikos jelölt esetében ez a rés már 1,5 százalék, vagyis Rig Lajos esetében már kijelenthető: a jelölt személye egyértelműen emelte a népszerűségét pártja támogatottságához képest. Pad Ferenc esetében ez a különbség viszont negatív: míg az őt jelölő pártok közül az MSZP 19, a DK pedig 5 százalékon áll (ez ugye együtt 24 százalék lenne), addig a jelölt – mint azt fentebb láttuk – csupán 22 százalékon áll. Az LMP támogatottsága e körben 3 százalék.

A közvélemény-kutató cég a kb. 73 ezer fős választókerületet 650 fős mintával modellezte le, mely nagy mintának minősül. Összehasonlításképpen: az országos szintű közvélemény-kutatások 1000-1500 fős méréseken alapulnak.
Mint ismert, a tapolcai (Veszprém megye 3-as) egyéni választókerületben, mely Ajkát és Sümeget is magába foglalja, azért kell időközi országgyűlési választásokat tartani, mert a fideszes Lasztovicza Jenő januárban elhunyt. A választást április 12-én tartják. A 2014-es országgyűlési választások óta két időközi országgyűlési választást rendeztek. Újpesten a szocialista Kiss Péter halála, míg Veszprémben Navracsics Tibor uniós biztossá válása miatt volt szükség rendkívüli voksolásra. Mindkét alkalommal a legesélyesebb ellenzéki jelölt (Újpesten az MSZP jelöltje, míg Veszprémben a független jelölt) nyerte a megüresedett mandátumot.