Felmérés: Magyarországon alig épülnek lakások, de ha igen, akkor sincs rá pénzünk

Magyarország az utolsó előtti helyen áll az ezer lakosra jutó átadott lakásingatlanok száma alapján, igaz, pénzünk sincs rá.

A Deloitte az ötödik alkalommal publikált Ingatlan Index tanulmánya szerint ha az átlagkereseteket vesszük alapul,

  • Magyarországon több mint 7,6 év átlagfizetést kell félretennie egy 70 négyzetméteres új lakás vásárlásához,
  • míg a Csehországban 6,9,
  • Lengyelországban 7,
  • Németországban 3,3 év átlagkeresete szükséges egy ilyen lakás megvásárlására.

Igaz, ide tartozik a legendásan drága ingatlanpiaccal rendelkező, ezért inkább bérházakra építő Egyesült Királyság is, ahol 10 évnyi fizetés sem elég ehhez.

Négyzetméterárak tekintetében Magyarországon 1000 euróval számoltak az új lakások esetén, ezt a listát az Egyesült Királyság vezeti több mint 5000 euróval, miközben Németországban valamivel 2000 euró felett, míg Csehországban valamivel ez alatt van az ár.

Kevés lakást építünk

A vizsgált országokban 2015-ben átlagosan 2,8 befejezett lakás jutott 1000 lakosra. Ekkor is Oroszországban regisztrálták arányaiban a legmagasabb értéket, 7,5-öt, míg

ezzel szemben Magyarországon csupán 0,8 befejezett otthon jutott 1000 lakosra.

Az elemzésben idézett adatok szerint az EU-ban 2015-ben 1000 lakosra nézve 485,1-ről 486,5-re nőtt a lakóingatlanok száma. Magyarországon ez a szám 448-ra növekedett a tavalyi 446-ról, ami 8 százalékkal marad el az európai átlagtól.

Az adatokból tehát látható, hogy nem csupán lomha a hazai építőipar, de a vásárlóerő is hiányzik. Ezen legkönnyebben egy állami bérlakás-építési program segíthetne, hiszen jelen helyzetben a családalapítás előtt álló fiatalok képtelenek kimozdulni a méregdrága albérleti mókuskerékből, így tovább mélyítve a demográfiai krízist.