Felmérés: tízből hét magyar szeretne Orbán–Márki-Zay miniszterelnök-jelölti vitát

Felmérés: tízből hét magyar szeretne Orbán–Márki-Zay miniszterelnök-jelölti vitát

Tízből hét megkérdezett valószínűleg megnézne egy miniszterelnök-jelölti vitát Orbán Viktor és Márki-Zay Péter között - derült ki a Népszava megbízásából a Publicus által készített közvélemény-kutatásból. Az emberek kétharmada bizonyosan megnézné, további 5 százalékuk pedig valószínűleg leülne a tévé elé.

Beszédes, hogy

míg az ellenzéki szavazók 93 százaléka szeretné látni a vitát, addig a kormánypárti szavazóknak csak alig több mint fele. 

A megkérdezettek nagyjából harmada ért egyet azzal a magyarázattal, hogy Orbán azért nem akar vitázni, mert a parlamentben épp eleget teszi ezt, illetve mert szerinte pontosan lehet tudni, mit és miért csinál a kormány, ezért felesleges egy újabb fórumot létrehozni erre.

A megkérdezettek több mint fele ezt nem tartja megfelelő indoknak, a kormánypárti szavazók 78 százaléka viszont igen.

Lakóhely szerint is nagyban eltérnek a vélemények: érdekesség, hogy minél kisebb egy település, annál többen értenek egyet a kormányzati narratívával.

A válaszadók harmada szerint a miniszterelnök fél, hogy kellemetlen témák kerülhetnek szóba.

A válaszadók 29 százaléka szerint viszont a kormányfő a vereségtől tart, ötödük pedig úgy véli, hogy a miniszterelnök nem akar egyenlő félként mutatkozni riválisával.