Felpörgött a kötvénybiznisz! Ezért nem lesz alaptörvény-módosítás?

Hiába ráfizetéses az országnak, hatalmas fordulatszámra kapcsolták a kötvénybizniszt.

A Jobbik vasárnap jelentette be, hogy alaptörvény-módosító javaslatot nyújt be hétfőn. Indítványuk szóról-szóra megegyezik Orbán Viktor miniszterelnök által kezdeményezett, majd elutasított alkotmánymódosítással, csupán annyi változás van benne, hogy alaptörvényi garanciát adnának a letelepedési kötvények megszüntetésére. Úgy tűnik azonban, hogy az egymondatos kiegészítés sok Orbánéknak.

A kormány részéről Gulyás Gergely reagált a legnagyobb ellenzéki párt javaslatára. Álláspontja szerint nincs ok arra, hogy a Jobbik javaslatát napirendre vegyék. Ez a kijelentés meglehetősen furcsa, különösen azután, hogy az ország Brüsszellel szembeni megvédése szempontjából rendkívül fontosnak tartják a mielőbbi alaptörvény-módosítást. Úgy látszik azonban, hogy van ami ennél is fontosabb...

Az országnak ráfizetéses, a közvetítő cégek viszont 100 milliárdot kaszáltak

2014 decembere óta olyan mértékben változott meg a piaci környezet, hogy a letelepedési-kötvények értékesítése ráfizetéses az országnak. A pénzpiacokról ugyanis olcsóbban lehet már hitelekhez jutni. Ennek ellenére a kormány továbbra is ragaszkodik a konstrukcióhoz, az ígérgetésen túl továbbra sem történtek érdemi lépések a kivezetés irányába. Mindezt jól mutatja, hogy néhány hete született döntés szerint ezentúl az Iszlám Állam bölcsőjében, Irakban is árusítják majd a letelepedési kötvényeket.

Eddig is sokan jöttek, de még többen jöhetnek

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) legutóbbi adatai szerint, a program 2013-as indulásától idén augusztus végéig kötvényvásárlás útján 2727 külföldi szerzett letelepedési jogosultságot, míg családegyesítés címszóval további 4832-en kaptak végleges letelepedési engedélyt - a programon keresztül tehát összesen 7559-en jutottak hozzá. Ez a szám többszöröse annak a kvótajavaslatnak, amit Brüsszel Magyarországra kíván kényszeríteni. 

A Magyar Nemzet információi szerint ráadásul a Rogán Antalhoz köthető kötvények felvásárlása elképesztő mértékben felgyorsult azóta, hogy szóba került azok kivezetése.

Lapunk írásban megkereste a BÁH-ot, arra voltunk kíváncsiak, hogy az utóbbi időben mennyi letelepedési kötvény talált gazdára és mely országokban pörgött leginkább az üzlet. Egyelőre azonban még nem kaptunk választ.