Ferenc pápa: világháborúban vagyunk, és a csatatér Ukrajna

Ferenc pápa: világháborúban vagyunk, és a csatatér Ukrajna

Világháborúban vagyunk, most már senki sem mondhatja, hogy ez nem világméretű. Mert a nagyhatalmak mind összefonódtak. És a csatatér Ukrajna. Mindenki ott harcol.

Ferenc pápa egy interjúban úgy fogalmazott, „világháborúban vagyunk”, és azt is elárulta: szeretett volna elutazni Moszkvába, hogy tárgyaljon Putyinnal, ám az orosz külügyminiszter elutasította a kérelmét. A katolikus egyházfő a tízéves pápasága alkalmából az RSI olasz nyelvű svájci rádiónak és televíziónak nyilatkozott egy interjú keretén belül, amely teljes terjedelmében vasárnap jelenik meg - írta az Index.

Az ukrajnai háborút és a többi, világban zajló konfliktust illetően azt mondta,

Világháborúban vagyunk, most már senki sem mondhatja, hogy ez nem világméretű. Mert a nagyhatalmak mind összefonódtak. És a csatatér Ukrajna. Mindenki ott harcol

– hangsúlyozta.

Olyan világosan beszélnék vele, ahogyan a nyilvánosság előtt is beszélek. Ő egy művelt ember

– mondta Vlagyimir Putyinnal kapcsolatban, hozzátéve, hogy a háború második napján ellátogatott a Vatikán közelében található orosz nagykövetségre, hogy elmondja, hajlandó Moszkvába utazni azzal a feltétellel, ha az orosz elnök fogadja őt.

A pápa azt is elárulta, hogy Szergej Lavrov, Oroszország külügyminisztere azt írta neki „Köszönöm, de most nincs itt az ideje.”

Putyin tudja, hogy elérhető vagyok. De ott birodalmi érdekek vannak, nemcsak az orosz birodalomé, hanem más birodalmaké is. Éppen a birodalom helyezi a nemzeteket a második helyre

– fogalmazott.