Ferenc pápa: bűnözők, akik a háborúval és a fegyverkereskedelemmel gazdagodnak

Ferenc pápa: bűnözők, akik a háborúval és a fegyverkereskedelemmel gazdagodnak

Békét sürgetett Ukrajna és Oroszország között Ferenc pápa, aki a konfliktus kezdetétől számított hatodik hónap végén őrültségnek nevezte a háborút a Vatikánban tartott általános meghallgatáson szerdán.

Az audiencia végén Ferenc pápa az ukrajnai háború befejeződéséért imádkozott.

Hat hónap telt el a háború kezdete óta. Gondoljunk Ukrajnára és Oroszországra. Mindkét országot felajánlottam Szűz Mária szeplőtelen szívének. A Szűzanya lássa ezt a két szeretett országot, lássa Ukrajnát, lássa Oroszországot, és hozzon békét. Szükségünk van a békére

- jelentette ki Ferenc pápa, aki március 25-én ajánlotta fel a két országot a Szent Péter-bazilikában végzett bűnbánati szertartás keretében.

A pápa hangsúlyozta, az ártatlanok fizetnek a háborúért!

Gondolok a sok kegyetlenségre, a sok ártatlanra, akiknek az őrültségért, minden fél őrültségéért kell megfizetni, mivel a háború őrültség

- mondta a katolikus egyházfő hozzátéve, hogy a háborúban senki sem mondhatja azt, hogy ő nem tartozik az őrültek közé.

Ferenc pápa kitért Darja Dugina, Alekszandr Dugin nacionalista orosz közíró lányának halálára, aki szombaton merényletben veszítette életét.

Gondolok a szegény lányra is, akit az autóülés alá rejtett bomba ölt meg Moszkvában. Az ártatlanok fizetnek meg a háborúért

- fogalmazott Ferenc pápa.

Hangoztatta, hogy szívén viseli a foglyok sorsát, elsősorban azokét, akik kiszolgáltatottak, és azt kéri a hatóságoktól, hogy tegyenek szabadon bocsátásukért.

Azok pedig bűnözők, akik a háborúval és a fegyverkereskedelemmel gazdagodnak, mivel legyilkolják az emberiséget

- jelentette ki.

Ferenc pápa a régóta háború sújtotta országokra is emlékeztetett, közöttük Szíriára és Jemenre, ahol a gyerekek is éheznek. Megemlítette a mianmari rohingjákat is, akik a" világban keresnek menedéket, miután igazságtalanul elkergették őket földjeikről".

(MTI)