Brenner Koloman: Egyezményt sértett az Orbán-kormány a Fertő-beruházással

Brenner Koloman: Egyezményt sértett az Orbán-kormány a Fertő-beruházással

A Fertő-beruházás kapcsán eddig nem esett szó arról a törvényi kötelezettségről, amelyet az Országgyűlés 2001-ben törvényben rögzített az Aarhus-i egyezmény hazai elfogadása kapcsán – hívta fel a figyelmet Brenner Koloman.

A jobbikos országgyűlési képviselő, az Egységben Magyarországért Győr-Moson-Sopron megyei 4-es számú választókerület közös ellenzéki képviselőjelöltje keddi Facebook-posztjában írt arról, hogy a környezetet érintő beruházások előkészítése során a nyilvánosság előzetes tájékoztatása már a leendő fejlesztési koncepciók kialakításakor kötelező lett volna, a nyilvánosság véleményét figyelembe kellett volna venni, valamint hatékony bírósági, jogorvoslati jogintézményeket kellett volna kiépíteni. Szerinte ezek nem történtek meg.

„Önök szerint ezek a törvényes jogok az állam által biztosítva voltak az elmúlt 12 év fideszes korszakában? (…) Az országgyűlési képviselők amellett, hogy ezeket a beruházásokat egyengetik nem a magyar törvényekre esküdtek fel? (…) Az építési szabályozások felett törvényességi felügyeletet ellátó megyei Kormányhivatalokat vezető kormánymegbízottak és köztisztviselők nem a magyar törvények betartására és betartatására esküdtek fel? (…) Az érintett miniszterek és a miniszterelnök nem a magyar törvények betartására és betartatására esküdött fel? Ha felesküdött, miért nem tartatta be? Észre sem vették, hogy a Fertő, de a Balaton, a Velencei-tó, a Tatai Öreg-tó partján sem tartották be?”

- sorolta kérdéseit Brenner Koloman, „találós kérdésként” feltéve, hogy vajon melyik nagy tó partjára engedélyezték a csatolt képen látható szállodát, illetve mikor és hol tették közzé a vonatkozó terveket, látványterveket?

fertő tó

A megoldásban segíteni tud a beruházás korábbi tanácsnoka, az újraindított fideszes országgyűlési képviselőjelölt – jelezte Brenner, a kormánypárti Barcza Attilára utalva.

„Ön is a Fideszre szavazott, de Ön sem kapott előzetes tájékoztatást? Önnel szemben sem ér semmit az eskü?”

Brenner Koloman úgy látja, vasárnap az emberek az ilyen megoldásokkal kapcsolatban is kifejthetik véleményüket.