Áder János: „Csak a kampány hevülete szülte a Fertő tó károsításáról szóló cikkeket”

Áder János: „Csak a kampány hevülete szülte a Fertő tó károsításáról szóló cikkeket”

Nem jár súlyos környezeti, természetvédelmi érdekek sérelmével a Fertő tó partjára tervezett beruházás

- jelentette ki Kárpáti Béla, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a leköszönő köztársasági elnök a saját podcastjában.

Az interjú leginkább a közrádió péntek reggeli beszélgetéseihez hasonlított, amikor Orbán Viktornak kellett válaszolnia a magának feltett kérdésekre.

A kérdező Áder János és a válaszadó Kárpáti Béla ugyanis egy hullámhosszon voltak, mondhatni elvtársias légkörben zajlott a beszélgetés. Az államfő szerint csak a kampány hevülete szülte azokat a cikkeket, amelyek szerint gigantikus beruházás készül a Fertő tónál, természetvédelmi területen zajlik az építkezés, visszafordíthatatlan a károkozás a Fertő tónál.

A magát környezetvédőnek beállító Áder János viszont nem tért ki arra, hogy a kormány a környezetvédők, az EU és az UNESCO tiltakozása ellenére tavaly elkezdte Fertőrákos közelében a Fertő Part nevű 45 milliárd forint közpénzből épülő komplexum kialakítását. A beruházás során 34 ezer négyzetmétert építenek be, lesz szálloda, vitorlásklub, sportközpont, ökocentrum, bungalók, motelek és egyebek.

Kárpáti azonban hangsúlyozta, hogy nem egy ősfás, fantasztikus természeti értékekkel bíró területet akarnak elhódítani és beépíteni.

Egyrészt korábban már beépített, csak azóta leromlott, leamortizálódott területről van szó. Másrészt pedig mindenféle hulladék lerakására szolgáló területnek a beépítéséről lenne szó

- idézte a 444.hu Kárpáti Bélát. 

Áder ezt azzal toldotta meg, hogy a vizes élőhelyek védelmét szolgáló ramsari egyezménynek megfelel a projekt, a tónak körülbelül a háromnegyede van osztrák oldalon, ahol kilenc nagy üdülőövezet található, és most is folynak építkezések közvetlenül a vízparton, az arányokat tekintve a magyar oldalon sokkal kiterjedtebb a védett terület, illetve a Fertő turisztikai kínálatában a magyar beruházás konkurenciát jelent majd az osztrák oldalon található létesítményeknek.