Nőverés miatt első fokon elítélték a Fidelitas volt berettyóújfalui elnökét, mégis szerepel a fiatalokat toborzó videóban

Nőverés miatt első fokon elítélték a Fidelitas volt berettyóújfalui elnökét, mégis szerepel a fiatalokat toborzó videóban

Május 28-án a Fidelitas Facebook-oldalán tett közzé egy videót, melyben igyekszik kedvet csinálni a fiataloknak ahhoz, hogy csatlakozzanak hozzájuk. A toborzóvideó kísérőszövegében azt olvasni:

A Fidelitas tenni akaró, hazaszerető fiatalokkal teli, valódi térben létező, pezsgő és aktív közösség, egy nagy család.

  • Közös felelősségünk megmutatni a legfiatalabb magyar választóknak a baloldal igazi arcát és bűneit.
  • Több csoportunk van, mint ahány választókerület az országban.
  • Tagjaink közé várunk minden 35 év alatti fiatalt, aki érdeklődik a politika és a közélet iránt.

A képsorok között azonban Tikász Ferenc, a berettyóújfalui Fidelitas volt elnöke is feltűnik. S hogy miért is érdekes ez?

Ahogyan arról már korábban az Alfahír is beszámolt, ő az, akiről az első fokon eljáró Debreceni Járásbíróság megállapította, hogy 2019-ben egy koncerten ittasan bántalmazott egy nőt. Ezért

a bíróság garázdaság, könnyű testi sértés és becsületsértés vétségében bűnösnek találta. A vádlottat 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélték,

az ítélet nem jogerős. A másodfokon eljáró Debreceni Törvényszék érdemben egyelőre nem tárgyalta az ügyet, ítélet július 2-án várható - ahogy arról a debreciner.hu elsőként beszámolt.

Az Alfahír megkereste Herpergel Róbertet, a Jobbik alelnökét annak kapcsán, ő hogyan látja, milyen üzenete lehet a fiatalok, illetve a nők számára annak, hogy Tikász is feltűnik a videóban?

Egyrészt azt gondolom, borzasztó figyelmetlenek voltak, nehéz volt nem tudni egyébként erről az egész ügyről, az országos média eléggé felkapta. Tikász neve a Majka koncertes verekedés miatt közszájon forgott. Viszont ez a saját butaságuk, hogy két olyan fotóval is népszerűsítik a debreceni Fidelitas videóját, amin Tikász Ferenc ott van, akinek ugye van múltja. Ez igen érdekes üzenetet nyújt a fiataloknak

– mondta Herpergel, hozzátéve, a Fidesznél nem ez az első csontváz, ami kihullott a szekrényből országos dolgok kapcsán: volt már szinte minden ereszmászástól kezdve vak komondoron keresztül dunaújvárosi gyilkosig.

Úgymond a Cosa Nostra teljes palettáját le tudják fedni. Maga az üzenet mindenképpen visszás, és gyomorforgató. Legalább arra vehették volna a fáradtságot, hogy megnézik az országos sajtót annak kapcsán, a saját embereikről mik derülnek ki. 

S mennyire illik be mindez a Fidesz elmúlt időszakát jellemző kommunikációjába?

Két dologra gondolok: egyrészt figyelmetlenség, másrészt, amikor az országos sajtó felkapta ezt az ügyet, akkor az illetékesek csak simán jót röhöghettek rajta, majd utána el is felejtették. Annyira nem vehették ezt az egész ügyet komolyan, hogy egyszerűen úgy csináltak, mintha nem is létezne

– véli a Jobbik alelnöke. 

Future of Debrecen? 

Van azonban még más is! A debreciner.hu írta meg, miszerint a Debreceni Törvényszék sajtószóvivője korábban arról tájékoztatta szerkesztőségüket, hogy az elsőfokú bíróság súlyosbító körülményként értékelte a vádlott

büntetett előéletét, a bűncselekmények többszörös halmazatát és az ittas állapotban történő elkövetést. 

Az ügy pikantériáját még az is csak tovább fokozza, hogy a Future of Debrecen program Tikász Ferenccel kötött szerződést honlapjuk üzemeltetésével kapcsolatban. Herpergel levelet írt a polgármesternek, amiben rákérdezett arra, egy ilyen múltú emberrel, akit az eljárás első fokán már elhúztak a bíróságon, valóban szeretne-e közösködni? Valóban lát üzleti kapcsolatot ebben az egészben? Morálisan nem-e visszás ez számukra?

A város Future of Debrecen programja kapcsán a sajtóból értesültem arról, hogy Tikász Ferencnek is köze van aláíróként/képviselőként a Kreatív Tanácsadó Központ Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-vel történt szerződést illetően. Az úriember neve legutóbb egy jobbikos hölgy megverése kapcsán merült fel az országos sajtóban, illetve a bíróság emiatt elsőfokon elmarasztalta: garázdaság bűntette, könnyű testi sértés vétsége, becsületsértés vétsége miatt, illetve pénzbüntetésre is ítélték. A Future of Debrecen programot nem célom támadni, mivel alapjáraton nem tartom rossz dolognak az életre hívását. Igazság szerint még azzal sem lett volna kifejezett problémám, hogy nem debreceni cég végzi a digitális munkálatokat (bár kissé furcsállom), ami zavar, hogy a város egy olyan embert vont be a közreműködésbe, akinek nőverés miatt ennek a hónapnak a végén lesz ismét tárgyalása.

Tisztelt Polgármester úr!

Azt szeretném kérdezni, hogy Önök tudtak-e arról, hogy Tikász Ferenc milyen előélettel rendelkezik, mielőtt szerződést kötöttek a Kreatív Tanácsadó Központ Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-vel?

A város számára elfogadható-e bármilyen kapcsolat egy első fokon elítélt, agresszív emberrel?

A válasz a polgármester jegyzőjétől érkezett, melynek első felében részletesen leírja a Future of Debrecen lényegét, majd egy mondatban közli, Tikász erkölcsi bizonyítványa azt igazolja, büntetlen előéletű, nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt, továbbá nem áll foglalkoztatástól vagy tevékenységtől eltiltás hatálya alatt.

Nőverés Majka koncertjén 

Aki pedig nem ismerné az ügyet, elevenítsük fel egy kicsit!

Tikász Ferenc és a sértett, V. Beáta konfliktusa egy berettyóújfalui fórumra vezethető vissza, ahol a nő a helyi jobbikos Gál László mellett érvelt, amikor az épülő börtönkórház veszélyeire hívta fel a figyelmet. Vele szemben ült Tikász, aki nem szólt hozzá a vitához, azonban fotókat készített későbbi áldozatáról. Az már csak ezután derült ki, hogy Tikász a berettyóújfalui HACS tagja, munkaszervezeti vezetője, a rendőrök azonban rá sem kérdeztek arra, ez mégis milyen szervezet, amikor ezt Beáta a kihallgatáson jegyzőkönyvbe mondta. 

A HACS egyébként a helyi önkormányzat által felállított akciócsoport, ennek egyik egységét vezette a nőverés idején Tikász, aki akkoriban a berettyóújfalui Fidelitas elnöke is volt.

Ez volt az előzmény. Később a debreceni Főnix csarnokban, Majka egyik koncertjére márciusban Beáta 13 éves keresztfiát kísérte el az előadásra, a rendezvény végén a ruhatárhoz igyekeztek. Ekkor Tikász válogatott sértéseket kezdett üvölteni a nő irányába. 

Piszkos jobbikos kurva, szopd le Gál Laci f...át!

Mivel a nő azt feltételezte, a férfi nem áll le a káromkodásnál, elkezdte telefonjával videózni. 

Nézd meg a jobbikos buzikat!

– folytatta Tikász, majd a mobiltelefon felé ütött. A készülék ezt követően kiesett a nő kezéből, s egy közepes erejű ütés érte a homlokát. Mindez a 13 éves gyerek jelenlétében zajlott, élete első koncertjén.

A tömeg ellenére csupán egy biztonsági őr kelt a nő védelmére, Beáta elmondása szerint pedig Tikász az őrrel is vitatkozott, mondván: "miért véd egy jobbikost?"

A bántalmazásról hiába készült videófelvétel, és volt tanú is, a rendőrség először megpróbálta lerázni Beátát. Azt javasolták ugyanis, indítson magánvádas magánvádas eljárást. A nő azonban panaszt tett, s ezt követően alakult közvádas garázdasággá az ügy, mely kapcsán egyébként aztán hónapokig semmilyen előrelépés nem történt.