Néppárti képviselő: „hatalmas a frusztráció nálunk Orbán miatt”

Német lap készített összeállítást az Európai Néppárt Sargentini-jelentéssel kapcsolatos dilemmájáról.

Az Európai Parlament - Az igazság órája Webernek és Orbánnak című írásban kiemelték: a „jogállami elvek megsértésének számos esetét” felvonultató jelentés miatt az Európai Néppárt (EPP) arra

„kényszerül, hogy alapvetően tisztázza viszonyát Orbán Viktor magyar kormányfővel”.

Mint írták, a szavazás „próbatétel” lesz az EPP csúcsjelölti tisztségére pályázó Manfred Webernek, aki

„egyrészt számít Orbán támogatására a november elején Helsinkiben tartandó csúcsjelöltállító kongresszuson, másrészt nemigen engedheti meg magának, hogy továbbra is helyet biztosítson neki a párt soraiban.”

Orbánnak nagyon beolvasott néppárti főnöke

Ki fognak állni az európai uniós alapjogokért, és ebben a tekintetben „semmilyen engedményt" nem fognak tenni Orbán Viktor magyar kormányfő pártjának, a Fidesznek - mondta egy szerdai tévéinterjúban Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője, aki aznap jelentette be, hogy elindul az EPP csúcsjelölti tisztségéért.

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) egy EPP-s európai parlamenti képviselője, Sabine Verheyen a hírmagazinnak azt mondta, hogy „hatalmas a frusztráció nálunk Orbán miatt”. Hozzátette: amennyiben a jelentés "szakmailag jól alátámasztott, támogatni fogják az EPP-ben".

Egy luxemburgi EPP-képviselő, Frank Engel azt mondta, hogy ebben az ügyben nem veti alá magát a frakciófegyelem elvének. Egy osztrák EPP-képviselő, Ottmar Karas azt javasolja, hogy függesszék fel a Fidesz EPP-tagságát, ha a parlament elfogadja a jelentést - írta a Der Spiegel, hozzátéve, hogy az EPP luxemburgi és hollandiai tagpártjai a Fidesz kizárását sürgetik.

A német kormánypártok nem adnak ajánlást arra, hogyan szavazzanak a képviselőik a Sargentini-jelentésre, de...

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) nem ad ajánlást európai parlamenti (EP-) képviselőinek arra, hogy miként szavazzanak a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló, úgynevezett Sargentini-jelentésről - jelezték pénteken Berlinben a pártszövetség német szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselőcsoportjának vezetői.

Pénteken a kormányzó pártszövetség német szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselőcsoportjának vezetői Berlinben jelezték: a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) nem ad ajánlást európai parlamenti (EP-) képviselőinek arra, hogy miként szavazzanak a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló, úgynevezett Sargentini-jelentésről.

Alexander Dobrindt, a frakció CSU-s tagjainak vezetője azt mondta: nem kíván ajánlást megfogalmazni az EP-ben dolgozó kollegáknak, így csupán „tanácsolni” tudja, fontolják meg, hogy

„nem egy akármilyen országról van szó, hanem Németország egyik legszorosabb szomszédjáról.”