Fideszes logika: Lebuktunk? Legközelebb nem fogunk!

Fideszes logika: Lebuktunk? Legközelebb nem fogunk!

Egy újabb ingatlanvagyon megszerzésre derült fény, amelynek hátterében Tiborcz István üzleti köre áll. Lázár János miniszter elejét venné az ilyen típusú oknyomozó újságírásnak.

Tiborcz István üzleti körének hegyvidéki beruházásainak ismertetését követően vette észre a Válasz Online, hogy Lázár János miniszter kezdeményezett egy intézkedést, amely nagyban megnehezíti majd a jövőben az oknyomozó újságírást.

A Válasz Online korábbi cikke leírta milyen beruházás zajlik a svábhegyi, egykori gyermekkórház telkén, illetve, hogy hogyan is jutott hozzá a magyar államtól igen kedvező áron Tiborcz István üzleti köre a svábhegyi telekhez. Ezt követően került nyilvánosságra Lázár János jogszabálytervezete, amely megnehezítené hasonló tényfeltáró cikkek megírását.

Lázárék el akarják rejteni a szemünk elől a NER-es luxusberuházásokat.

Magyarországon mindig nagy titkolózás övezte az építéshatósági ügyeket – fogalmaz a lap –, miközben ezek normális körülmények között közügynek számítanának. Sok országban az építkezések teljesen nyilvános folyamatok. Itthon a hozzáférés eddig is korlátozott volt, de azért az Építésügyi Hatóság elektronikus rendszerére az ÉTDR felületére sok lényeges dokumentum felkerült.

A svábhegyi ingatlanszerzésről szóló cikk is az ÉTDR segítségével készült. Ezen a felületen bárki megnézheti a beadott építési engedélyeket, az ezekkel kapcsolatos döntéseket, és mellékletként letöltheti a tervek egy részét is. A tömegtájékoztatás szerepe itt azért elengedhetetlen, mert nem igazán jellemző, hogy állampolgárok maguktól rendszeresen látogatnák ezt a felületet, ugyanakkor a közéleti folyamatok megértéséhez az ingatlanvagyonok változásának nyomon követéséhez is szükséges. Márpedig Lázár János minisztériuma ezt a tájékozódási forrást kívánja bezárni.

Visszamenőleg is elérhetetlenné tennék a Fidesz körei számára kínos információkat.

Az általa előkészített jogszabálytervezet módosítaná azt a kormányrendeletet, és minden olyan passzust törölne belőle, ami az általános tájékoztatási felületről szól. Ez megszűnik, illetve a felület teljes tartalma visszamenőlegesen is elérhetetlenné válna a hatályba lépéstől. „A cinizmus minősített esetének látszik, hogy a tervezet indoklása ugyancsak ennyi: a módosítás célja a tájékoztató felület megszüntetése.” – írja a Válasz Online. Némi reményt hagyva ugyanakkor azt is megállapítja, hogy a miniszternek nem minden esetben valósultak meg a merész jogalkotási ötletei. A kastélyvagyon ingyenes szétosztogatásából például azért nem lett törvény, mert a köztársasági elnök és az Alkotmánybíróság megvétózta, s talán ugyancsak valamilyen akadály lehetetleníti majd el ezt a hatalmi szándékot is.

(Címlapkép: Orbán Viktor, Semjén Zsolt és Lázár János. MTI/Kovács Tamás)