Elkaszálta az Alkotmánybíróság Lázár János kastélymutyi-törvényét

Elkaszálta az Alkotmánybíróság Lázár János kastélymutyi-törvényét

A Fidesz-kormány építési és közlekedési miniszterének nevéhez fűződő jogszabály lehetővé tenné, hogy közpénzen felújított, állami tulajdonban lévő, történelmi kastélyokat adjanak magánkézbe. Úgy látszik, még van esély a megmentésükre.

Az Alkotmánybíróság a köztársasági elnök indítványa alapján alaptörvény-ellenesnek nyilvánította a fiedeszes parlamenti többség által december elején elfogadott, „a kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről” szóló törvényének több pontját – tette közzé a testület.

A törvényt Novák Katalin küldte az AB elé, akit ezért Lázár miniszter le is kommunistázott.

A Fidesz berkeiből származó köztársasági elnök kivételesen élt a vétójogával, és nem írta alá az elé terjesztett törvényt, hanem alkotmánybírósági normakontrollra küldte azt. Az Építési és Közlekedési Minisztérium élén álló Lázár János által benyújtott törvény lehetővé tenné, hogy ingyenesen magánkézbe adjanak az állam tulajdonában lévő kastélyokat. Novák Katalin ugyan alapvetően támogatná az elképzelést, de hiányolja a közvagyon védelmét. A törvény úgy magánosítaná a kastélyokat, hogy „ehhez a törvényalkotó a nemzeti vagyon megfelelő védelmét biztosító garanciális szabályokat teljeskörűen meghatározta volna”.

Lázár János megsértődött a köztársasági elnök akadékoskodásán, és lekommunistázta fideszes elvtársát:

Ha rosszhiszeműen értelmezem, akkor viszont értem a mai döntést: gyávaság és régi kommunista reflexek vannak mögötte.

„Remélem, tévedek, és az elnök jogászai csupán nem olvasták a törvényt, vagy nem értik annak lényegét” – próbált finomítani az Orbán-kormány minisztere. Ő maga nem lát hibát a nagyvállalatok, önkormányzatok és egyházak kastélyszerzését lehetővé tevő törvényben. Ezt az álláspontját írásban is elküldte az Alkotmánybíróságnak.

Az alkotmánybírókat azonban nem hatotta meg a fideszes miniszter érvelése, ezért döntésük értelmében a törvény nem hiredthető ki, hanem az alaptörvény-ellenesség megszüntetése érdekében az Országgyűlésnek újra kell azt tárgyalnia azt.

(Címlapkép: Lázár János építési és beruházási miniszter Novák Katalin köztársasági elnök és Orbán Viktor kormányfő társaságában a Sándor-palotában 2022. május 24-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)