Fideszes belharcok miatt működésképtelen a Heves Megyei Közgyűlés

A Jobbik szankciókat követel, és úgy néz ki, hogy lesz is következmény: aki nem dolgozik, az nem kaphat majd tiszteletdíjat. 

Mint arról kedden beszámoltunk, Dudás Róbert jobbikos megyei képviselő bejelentette, hogy kezdeményezi a Heves Megyei Közgyűlés munkáját bojkottáló fideszes képviselők szankcionálását, és azt is hozzátette, hogy ha a tarthatatlan helyzet nem változik, akkor a Jobbik kezdeményezni fogja a testület feloszlatását.

A felháborodás oka az, hogy fideszes belharcok miatt több kormánypárti képviselő is bojkottálja a bizottsági üléseket, így a keddi napon elmaradt a Megyei Fejlesztési és Nemzetközi Ügyek Bizottság és a Jogi és Ügyrendi Bizottság ülése is. Az üléseken több javaslat mellett tárgyalni kellett volna például a TOP-5.1.1-15 „Megyei szintű foglalkoztatási megállapodások, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések” intézkedésre történő pályázat benyújtását is.

Ugyanebben az ügyben tartott sajtótájékoztatót Faragó Tamás jobbikos megyei képviselő is, aki válaszokat vár az ülésektől távolmaradt bizottsági elnököktől:

  •  miért akadályozták meg a bizottsági ülés megtartását?
  •  a fideszes belharcok miatt meddig kívánják bojkottálni a Heves Megyei Közgyűlés munkáját?

"Komoly munkához komoly képviselőkre van szükség, és szemmel láthatóan ezt nem tudják biztosítani a kormánypártok"

- fogalmazott még kedden Dudás, Faragó pedig rámutatott a háttérre. Mint mondta, a fideszes belharcok oka a soron következő pályázatok keretében elnyerhető 41 milliárd forintos forrásalap megszerzése, és "ennek érdekében, öncélúan már több projektcéget is alapítottak a fideszes képviselők".

"A közérdeket semmibevevő, egyéni háborúskodás itt még nem ért véget" - tette hozzá a jobbikos képviselő, és így folytatta: "továbbra is nyílt kérdés, hogy a Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő köreihez tartozó, korábban méltatlanná vált Oroján Sándor lesz-e a Heves Megyei Közgyűlés alelnöke, ezzel is tovább feszítve a fideszes belharcokat, így lehetetlenítve el a testület jövőbeni munkáját".

A közgyűlés fideszes elnöke sem maradt szótlan a bizottsági ülések fideszes bojkottja után, és sajtótájékoztatón teremtette le párttársait. 
 
"Nekem, a Heves Megyei Közgyűlés elnökeként, a közgyűlés működését, döntésképességét kell szem előtt tartanom. A keddi eseményekig nem volt okom arra, hogy kételkedjek egy-egy hiányzás alkalmával, hiszen betegség, egyéb rendkívüli élethelyzet adódik néha. Azonban kedden – egy fő kivételével – a hiányzók közül senki nem indokolta a távolmaradás okát. A távolmaradás, az el nem végzett munka számomra tűrhetetlen" - hangsúlyozta Szabó Róbert.
 
A szóbeli figyelmeztetést úgy tűnik, hogy tettek is követik, és a jobbikos indítvány után ugyanolyan előterjesztéssel fog élni a fideszes elnök, aki a következő ülésen be is fogja nyújtani, bízva abban, hogy a mindhárom politikai frakció vezetőjével történő egyeztetés után minden képviselő támogatni fogja. 
"Az előterjesztésemnek egyetlen célja lesz: aki a jövőben nem jelenik meg testületének ülésén, annak testületi munkájáért nem fizetünk tiszteletdíjat"
- foglalta össze a lényegét.