Több száz kamuszavazót jelentett be határ menti falujába egy fideszes és egy független polgármester

Több száz kamuszavazót jelentett be határ menti falujába egy fideszes és egy független polgármester

Tiszasziget fideszes, illetve Újszentiván független polgármesterét közokirat-hamisítás miatt ítélték el – adja hírül az Átlátszó. 

A két, szerb határ mellett található település vezetője 142 esetben asszisztált fiktív lakcím-bejelentéshez, egyikük maga aláírt alá a szállásadói lapokat, másikuk pedig szállásadókat beszélt rá az aláírásra. Ferenczi Ferencet és Putnik Lázárt tárgyalás nélküli határozathozatallal ítélték el. Jellemző módon ők, az értelmi szerzők megúszták pénzbírsággal, míg az utasításra, vagy pénzért cserébe cselekvő végrehajtók másfél év felfüggesztett börtönbüntetést kaptak. 

2011 és 2014 között, szűk négy év alatt negyedével, közel 400 fővel gyarapodott Újszentiván lakossága.

Az új "beköltözők" javarészt szerb állampolgárok voltak. Hogy az akció célja mi volt, nem derült ki pontosan. Az Átlátszó szerint az egyik ok az lehetett, hogy a két polgármester így akart kibújni a kétezer főnél alacsonyabb lélekszámú falvakat önkormányzati társulásra kötelező törvény alól. Újszentivánon most, a fiktív nevekkel együtt papíron 2008 ember él, tehát éppen, hogy sikerült abszolválni a tervet. 

Ha valóban ez volt a cél. Sokan helyben ugyanis úgy vélik, a kamu beköltöztetések legalább ennyire fontos indoka volt, hogy a helyi vezetés megőrizhesse hatalmát, vagy e verzió szerint lényegében 

saját maguk számára kreáltak szavazókat. 

A módszer nem ismeretlen. A 2018-as választások előtt az ukrán és a szerb határ közelében elhelyezkedő településekre tömegesen jegyeztek be fiktív betelepülőket. Így a papíron helyben élő kettős állampolgárok nem csak listára, de egyéni képviselő-jelöltekre is voksolhattak, komolyan befolyásolva ezzel az érintett választókerületek eredményeit. 

A jobbikos Adorján Béla tárta fel, hogy a vásárosnaményi választókerületben rövid idő alatt több ezer fővel gyarapodott a választói névjegyzék.

Hasonló visszaéléseket tárt fel a bajai jobbikos jelölt, Grünfelder Zoltán és Szávay István országgyűlési képviselő is. A településen az is előfordult, hogy

egy disznóólba jelentetettek be nyolc embert.

Mind a dél-keleti, mind az észak-keleti határ menti régióból tömegesen érkeztek beszámolók arról, hogy az április 8-án szavazni érkező "új lakosok" jelentős része egy szót sem beszélt magyarul, és a lapon is csak segítséggel találták meg a Fideszt, amelyre kivétel nélkül mindannyian az ikszet húzták.