Cáfolták, hogy nem lesz elég gáz a tél végére

Azokra a sajtóban megjelent híresztelésekre válaszoltak, miszerint heteken belül elfogyhatnak a tározókban lévő gázkészletek.

A hivatal szerint bár a hideg időjárás miatt Magyarországon az utóbbi hetekben valóban nőtt a gázfogyasztás, a folyamatos földgázellátás továbbra is biztosított. Állítják, hogy mind a lakosság, mind az ipari fogyasztók gázellátása biztonságosan működik.

A hazai fogyasztók földgázellátása egy összetett, több elemből álló rendszer segítségével valósul meg, melynek csak egy – ugyanakkor nélkülözhetetlen – eleme a tárolói kapacitás. A folyamatos ellátást a 24 betáplálási ponton érkező import források, a hazai termelés és a tárolókban elhelyezett készletek minden időjárási helyzet esetén együttesen garantálják – írták.

A MEKH tájékoztatása szerint egy átlagos téli napon az ország fogyasztása 45-50 millió m3, melynek kevesebb, mint a felét, 47-48 %-át teszi ki a lakossági felhasználás.

Január 23-ára a tárolói készletszint még mindig bő 1,8 milliárd m3 volt. Ebből 915 millió m3 a biztonsági készlet, de az elmúlt években a biztonsági tárolóban lévő készlet felhasználására soha nem volt szükség.

A fogyasztók igényeit ugyanakkor nem csak a tárolókban elhelyezett gáz elégíti ki, hanem a folyamatos importból beérkező gáz is. Ez pedig nem kevés, hiszen a hivatal szerint a határkeresztező pontok napi maximális betáplálási csúcskapacitása 121,7 millió m3.

Közölték azt is, hogy a gázimport a megállapodásoknak megfelelően zajlik, a beszállítások biztonságát, folyamatosságát semmilyen veszély nem fenyegeti.