MNB: 1,556 milliárd euróra nőtt a fizetési mérleg hiánya októberben

MNB: 1,556 milliárd euróra nőtt a fizetési mérleg hiánya októberben

Ez 428 millió euróval nagyobb deficit a szeptemberinél a jegybank friss közlése szerint.

A folyó fizetési mérleg októberi hiánya 1,556 milliárd euró volt, ami 428 millió euróval nagyobb deficit a szeptemberinél, de 136 millió euróval kisebb az augusztusinál

- derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön megjelent előzetes havi adataiból.

A jegybank friss közlése szerint az Európai Uniótól érkezett tőketámogatások összege októberben 63 millió eurót tett ki az augusztusi 217 millió és a szeptemberi 237 millió euróval szemben, így az ország nemzetközi pénzügyi helyzetének átfogó jellemzésére elfogadott külső finanszírozási igény a szeptemberihez képest 578 millió euróval 1,444 milliárd euróra nőtt októberre, ami alig 9 millió euróval kevesebb az augusztusinál.

A reálgazdasági tranzakciókhoz kötődő fizetési forgalomból 1,048 milliárd deficit származott októberben, ami 391 millió euróval nagyobb a szeptemberinél, de 121 millió euróval kisebb az augusztusinál. Az áruforgalmi hiány szeptemberhez képest 343 millió euróval 1,483 millió euróra nőtt, ám ez még 279 millió euróval kisebb az augusztusinál. A szolgáltatások külkereskedelméből eredő aktívumot az utazási szokások szezonális változásai is befolyásolták, így a 435 millió euró többlet 47 millióval kisebb a szeptemberinél és 158 millió euróval az augusztusinál - a különbség nagyobbik felét az utazási forgalom változása okozta.

Az elsődleges jövedelmek 371 millió eurónyi nettó kiáramlása alig tér el az előző hónapoktól: mindössze 6 millió euróval kisebb a szeptemberinél és 28 millió euróval az augusztusinál. A befektetések hozamából eredő jövedelem hazautalásán belül a közvetlen működőtőke beruházásokból származó nettó profit repatriálás októberben 544 millió eurót tett ki, ami 63 millió euróval több a szeptemberinél és 56 millió euróval az augusztusinál - írja az MTI a jegybank előzetes adatai alapján.