Forbes: a krímiek 82%-a támogatja a Krím Oroszországhoz csatolását

A Forbes magazin két közvélemény-kutatást publikált, amelyeket két mérvadó közvélemény-kutató cég, az amerikai Gallup és a német GFK készített.

Az utóbbi nemcsak Németország egyik legnagyobb elemző intézete, hanem az egész világviszonylatban is kiemelkedő cég. Elemezve a felmérések eredményeit, Kenneth Rapoza, a Forbes újságírója a következőket írta:
 
„A helyi lakosok szerint (legyen az ukrán, orosz vagy tatár) egyértelműen jobb Oroszországgal, mint Ukrajnával”. Emlékeztet minket a Gallup és a Nemzetközi Távközlési Felügyelő Bizottság közös krími felmérésére 2014-ben. Akkor Krím lakóinak majdnem 84%-a azt mondta, hogy a referendum eredménye tényleg megegyezik a félsziget törekvéseivel és akaratával.
 
A megkérdezettek 74%-a biztos volt abban, hogy az Oroszországgal való újraegyesülés pozitívan befolyásolja az életkörülményeiket. Ennek az ellentétében pedig mindössze 5,5% volt biztos. 2015. január és februárjában a német GFK is készített egy felmérést arról, hogyan élnek a krímiek immáron ismét Oroszországban. Az eredmény hasonló volt, a megkérdezettek 82%-a határozottan támogatja az Oroszországhoz való csatlakozást, míg további 11% "részben támogatja" a csatlakozást. 4% továbbra sem tartja jónak a Krím Oroszországhoz való csatolását. Kenneth Rapoza arról beszélt, hogy ennek a két mérvadó nyugati intézetnek a felmérése arról tanúskodik, hogy a 2014-ben tartott referendum eredménye teljesen objektív.
 
A félszigeten csak 1% gondolja azt, hogy az ukrán média valós információkat közöl arról, hogy mi történik valójában, további 4% szerint "nagyrészt fedi a valóságot". A lakosság majdnem fele (45%) teljesen hazugnak tartja az ukrán média információit, további harmada (35%) pedig inkább hazugnak, mint igaznak. A Frobes magazin hivatkozott tanulmánya szerint Ukrajna végletesen megosztott. Kelet-Ukrajnában mindössze 19% azok aránya, akik támogatnák Ukrajna európai integrációját, az ország déli részének pedig 26%-a gondolja ugyanezt. Ugyanennek a kérdésnek a megítélése Nyugat-Ukrajnában 80%, az északi országrészben pedig 60%, a középsőnek pedig kb. 50%. Ukrajna NATO-csatlakozásának a kérdését a dél-keleti területeken még kevesebb ember támogatja, mint az EU-hoz való csatlakozást, ezt a kérdést nyugaton is csak a lakosság 53%-a támogatja.