Széles Gáboré a legnagyobb magyar tulajdonú cég

Gattyán, Csányi és a Demján-örökösök is a top 5-ben.

A Forbes magazin elkészítette a 100 legnagyobb, teljes egészében magyar tulajdonban levő cég listáját. Ebbe az összeállítás elkészítői szerint Mészáros Lőrinc dollármilliárdokra rúgó cégbirodalma, az OTP vagy épp a magyar olajipari óriás, a Mol azért nem kerülhetett bele, mert bár valóban hatalmasak, de tőzsdén jegyzett cégek (Mészáros esetében az Opus és a Konzum is nyílt részvénytársaság), így a részvényekből akár külföldiek is vehettek.

A listát a Fidesz-közeli Széles Gábor Videoton Holdingja vezeti, melynek értékét 231 milliárd forintra taksálják a top 5-be befért Gattyán György cégcsoportja 188 milliárddal, az OTP- és MLSZ-vezér Csányi Sándor Bonafarmja 127 milliárddal, valamint a néhai Demján Sándor Gránit-Pólusa 123 milliárddal.

Az Index szemléjéből az is kiderül, hogy a 11. helyen szerepel Mészáros Lőrinc barátjának és üzlettársának Duna Aszfaltja, a 20. helyen jön cicareptető Andy Vajna Las Vegas Casinója, a 22. helyen áll Orbán Viktor kedvenc focicsapatának, a Vidi tulajdonosának, Garancsi Istvánnak a Market Zrt.-je, majd a 25. helyre befért a West Hungária Bau is, mely Tiborcz István üzlettársának, Paár Attilának a közbeszerzéseken ugyancsak rendszeresen nyertes vállalkozása.

Iparági szinten a gyártás felé tolódik el a lista: a top 100-be befért gyártó cégek értéke 826 milliárd forint. Területi megoszlás szerint pedig a fővárosi vízfej az úr: csaknem 1500 milliárd forintot tesz ki a top 100-be került budapesti cégek értéke, a második helyen szereplő Fejér megye utcahosszal lemaradva követi: 256 milliárd forintból 231 milliárdot a Széles-féle Videoton tesz ki.