A Fővárosi Törvényszék szerint hazudott a Hír TV Márki-Zay Péterről

A Fővárosi Törvényszék szerint hazudott a Hír TV Márki-Zay Péterről

A Fővárosi Törvényszék szerint a kormánypárti adó valótlanul terjesztette, hogy az ellenzék miniszterelnökjelöltje sürgősségi osztályokat és szülészeteket zárna be - írja a Jelen.

A lap szerint a Hír TV azzal védekezett, hogy ők a hírműsoraikban nem tényeket, hanem politikai véleményt közölnek. Ez mondjuk tény, de a bíróság szerint ebben az esetben erre nem volt joguk.

A Hír TV 2022. január 12-diki hírműsorában azt állította, hogy Márki-Zay Péter sürgősségi osztályokat és szülészeteket zárna be vidéki városokban. Az ellenzék miniszterelnöke helyreigazítási kérelemmel fordult az adóhoz, mivel – ahogyan azt többször is hangoztatta – nem tervez sürgősségi osztályokat és szülészeteket bezárni. A Hír TV nem tett eleget a kérésnek, ezért Márki-Zay Péter a bírósághoz fordult.

Az eljárás során a Hír TV azzal védekezett, hogy a hírműsorban elhangzott állítás valójában politikai vélemény, amit az alapján fogalmaztak meg, hogy Márki-Zay Péter beszélt a járóbeteg-ellátás központosításáról.

A Fővárosi Törvényszék a ma meghozott ítéletében a felperesnek adott igazat. Az ítélet indoklása szerint a hírműsorban elhangzott közlés tényállításnak minősül és nem véleménynek. A bíróság emlékeztetett arra, hogy a választási kampány során Márki-Zay Péter többször is határozottan állította, hogy elfogadhatatlan az, hogy az említett városokban ne legyen sürgősségi és szülészeti ellátás. Éppen ezért a Hír TV nem vonhatott le az egészségügy centralizálásával kapcsolatos fejtegetésből olyan következtetést, hogy az ellenzéki miniszterelnökjelölt ezeknek az osztályoknak a bezárását tervezi. 

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}