Francia vélemények Cameron győzelméről

A francia elnöki hivatal közölte, Hollande a telefonbeszélgetés során Párizsba invitálta Cameront, miután megalakul az új brit kormány.

A konzervatívok a voksoláson elért eredményeikkel abszolút többséget szereztek a brit parlament alsóházában, és Cameron kijelentette, hogy többségi egypárti kormányt alakít.

Franciaország elnöke elkötelezett amellett, hogy a két ország minden területen, különösen az Európai Unió keretein belül megerősítse a közöttük fennálló partneri viszonyt - írták a párizsi Élysée-palota közleményében.

Cameron győzelmével napirendre került a szigetország esetleges kilépése az európai közösségből. A konzervatívok választási programja ugyanis hivatalosan rögzíti, hogy 2017 végéig népszavazást kell tartani a brit EU-tagságról, de előtte a kormány tárgyalásokat kezd Brüsszellel Nagy-Britannia és az EU viszonyrendszerének átalakításáról, az EU London által igényelt reformjairól, és ennek jegyében mindenekelőtt a külföldi EU-munkavállalók jóléti juttatásainak szigorításáról.

Marine Le Pen, az euroszkeptikus Nemzeti Front (FN) francia párt elnöke pénteken Twitter-oldalán megjegyezte, hogy Cameron nem nyerhette volna meg a választásokat, ha nem ígért volna választóinak népszavazást az EU-ból való kilépésről. Le Pen arra buzdította a brit miniszterelnököt, hogy tartsa be ígéretét.