Háromszor fejbe lőtték a francia állatkert orrszarvúját, majd lefűrészelték a tülkét

Első ízben jelent meg a szavannai orvvadászok gyomorforgató módszere Európában.

A keddre virradóra végrehajtott akcióban a vadorzók áthatoltak egy kerítésen, egy belső kapun és az orrszarvúház fém ajtaján.

A rendőrség szerint háromszor lőtték fejbe a Vince nevű állatot.

A betörők csak az egyik tülkét vitték magukkal, a másikat csak félig sikerült lefűrészelniük, ami arra utal, hogy megzavarhatták őket vagy elromlott a vágóeszközük, vélhetően egy láncfűrész.

Az orrszarvúházban lakó 37 éves nősténynek és egy másik, ötéves hímnek nem esett bántódása.

A hatóságok szerint a vadaspark biztonsági rendszere rendben volt, működtek a biztonsági kamerák, és a személyzet öt tagja a park területén lakik. Egyelőre nem tudni, hogy a kamerák készítettek-e használható felvételeket a tettesekről.

Afrika déli részén, ahol a világ 20 ezer példányra becsült orrszarvúállományának 80 százaléka él, mindennapos a vadon élő állatok lemészárlása a szarvukért, amelyet porrá őrölve csillagászati áron lehet eladni az újgazdag ázsiai országokban.

A Párizs melletti állatkert értesülései szerint 2015-ben 51 ezer euróért (15,8 millió forint) cserélt gazdát egy kiló, gyógyhatásúnak és potencianövelőnek hitt orrszarvútülök a feketepiacon (ezeknek a hiedelmeknek természetesen semmiféle tudományos alapja nincs).