Franciaország titokban különleges egységeket küldött Líbiába?

A francia újság szerint a "nem hivatalos katonai akciót" Francois Hollande francia elnök engedélyezte és az az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával egyetértésben történik. A bevetésen a hadsereg elit alakulata és a francia hírszerzés, a DGSE erői vesznek részt.

Le Monde-ban "Franciaország titkos háborújának" nevezett katonai műveletek az iszlamisták líbiai térnyerésének lassítását szolgálják a szélsőségesek vezetőire mért csapásokkal, amelyeket szárazföldi fedett akciók készítenek elő.

A védelmi tárca nem kommentálta a Le Monde-ban közölt hírt, viszont a Jean-Yves le Drian francia védelmi miniszterhez közeli egyik forrás úgy tudja: a védelmi tárca vezetője nyomozást indított "nemzetvédelmi titok megsértése" miatt, hogy kiderítsék az értesülés forrását.

A Le Monde szerint a francia titkosszolgálat egy novemberben végrehajtott csapása során ölték meg az IÁ egykori líbiai vezetőjét, az iraki Abu Nabilt is.

A napilap szakértő bloggerekre hivatkozva úgy tudja, hogy már február közepe óta észleltek francia különleges egységeket Kelet-Líbiában.

"Az utolsó dolog az lenne, hogy beavatkozzunk Líbiában. El kell kerülnünk minden nyílt katonai összecsapást, diszkréten kell cselekednünk" - idézett egy vezető katonai illetékest a Le Monde.