Karácsony a Fudan-tüntetésen: 500 milliárdból Jakab Péter ötvenezerszer mondhatná Kövér Lászlónak, hogy ficsúr

Karácsony a Fudan-tüntetésen: 500 milliárdból Jakab Péter ötvenezerszer mondhatná Kövér Lászlónak, hogy ficsúr

A Diákvárosért és a tervezett kínai Fudan egyetem ellen szervezett tüntetést a Szikra Mozgalom. A Jámbor András nevével fémjelzett szervezet tüntetésére védettségi igazolvány és személyi igazolvány felmutatásával és ellenőrzésével lehetett belépni, míg az ezekkel nem rendelkezők 500 főig egy elkülönített részen gyülekezhettek.

A Kodály köröndről a Kossuth térre vonuló több ezres tömeghez kívülről nem lehetett csatlakozni, csupán a védettségi igazolvány nélküli csoport volt „nyitott”.

A Mérce közvetítése szerint a molinókon ilyen feliratok voltak olvashatók:

Nem leszünk gyarmat!

Magyar pénzből magyar egyetem!

Simicska megmondta!

Tényleg bérből és fizetésből élők.

Szerezzük vissza a jövőnket!

Az ügy előzményeit a Direkt36 oknyomozó portál derítette fel, erről itt írtunk:

„Nemzeti" kormányunk kínai hitelből, kínai céggel, kínai vendégmunkásokkal építteti a kínai egyetemet

Az eredetileg magyar diákvárosnak tervezett helyen kapna helyet a kínai Fudan Egyetem budapesti campusa. Az intézményt a világ legnagyobb építőipari cégével, a Kínai Állami Építőmérnöki Vállalattal (CSCEC) építtetné meg Magyarország, a beruházási ajánlatuk szerint 338 milliárd forintba kerülne, azaz 650 ezer forintos négyzetméteráron vállalnák összesen 520 ezer négyzetméter megépítését, amihez Magyarország a hírhedt Budapest-Belgrád vasút konstrukciójához hasonló gigahitelt venne fel.

A Fudan Diákváros terhére történő terjeszkedéséről pedig itt olvashatnak:

Népszava: az új diákvárosban kaphat helyet a Fudan Egyetem budapesti campusa

A főváros déli városkapujában, a Nagyvásártelep közelében kaphat helyet a Fudan Egyetem budapesti campusa, tudta meg a Népszava. A lap azt írja, az új Atlétikai Centrummal átellenben, a Kvassay-híd másik oldalán épülhet fel a kínai Fudan Egyetem első európai campusa, az azonban egyelőre még nem tisztázott, hogy az egykori Nagyvásártelep, a Kvassay Jenő út, illetve a Ráckevei Duna-ág határolta telekegyüttesből mely ingatlant, vagy ingatlanokat kapja meg a kínai egyetem a fejlesztéshez.

Politikai hisztériakeltésnek nevezte a kínai Fudan Egyetem elleni szombati tüntetést az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára, szerinte alaptalan pletykák és sajtóinformációk miatt tiltakoznak a szervezők. Schanda Tamás budapesti sajtótájékoztatóján közölte: a tiltakozásnak azért nincs értelme, mert még csak a tervezésnél tart a folyamat.

Sem a költségekről, sem a megvalósításról nincs döntés, csak 2022 második felében várható, elfogadott tervek birtokában – tette hozzá az államtitkár az MTI tudósítása szerint.

Az ellenzék a napokban konzultációt indított a tervezett gigaberuházás ellen, amiről itt írtunk:

Megkezdődött az ellenzék konzultációja a budapesti Fudan Egyetemről

Eddig is már sokan álltak meg a standunknál, tehát azt gondolom, fontos téma ez az embereknek - mondta az Alfahírnek Keresztesy Gergő, a Jobbik IT elnöke, aki az Oktogon egyik sarkán várta az érdeklődőket nemcsak a kínai Fudam Egyetem kapcsán, hanem minden olyan általános témával, amely a fővárosiakat is érdekli.

A részvevők valóban sokan voltak, az MTI által közzétett fotó alapján valóban több ezer résztvevőről lehetett beszélni.

Jámbor András, a tüntetés fő szervezője, aki a Szikra Mozgalom színeiben Józsefvárosban indul az ellenzéki előválasztáson, azt mondta, meg kell akadályozni, hogy magyar adófizetői pénzből olyan egyetemet hozzanak ide, amelyre magyar diák valószínűleg sosem fog bekerülni. Kritizálta, hogy a kormányzati tervek ígért kollégiumi helyek és bérlakások csökkenését jelentik.

Felidézte több kilakoltatás megrázó élményét is, mikor

pár tízezer forintos tartozás miatt kellett családoknak elhagyniuk lakásukat.

Igazságtalannak nevezte, hogy a kínai elitegyetemre felvett hitelt „még unokáink is fizetni fogják”, és eközben lakhatási válság sújtja az társadalmat. Megígérte, a Diákvárosért akár oda is láncolják magukat vagy sátortábort vernek ott.

Az lesz a siker, ha a magyar dolgozókat, a jövőjüket tudjuk biztosítani – mondta, ezzel ellentétbe állítva a Fidesz-közeli vállalkozók milliárdos osztalékait. Úgy vélte, azzal lehet elkezdeni visszaszerezni a jövőnket, ha leváltják a jelenlegi kormányt.

Bereczki Áron a hallgatók részéről arra mutatott rá, az elit egyetem számukra nem lehetőség, viszont az országban lakhatási válság tombol. Aláhúzta, a koronavírus-járvány elsőként a tanulás mellett munkát vállaló diákokat sújtotta.

A Diákváros a miénk! A szabad lakhatás a miénk!

– fogalmazott.

Gede Márton és Őze Sándor, a lakhatási szervezetek aktivistái arra mutattak rá, a kollégiumok és bérlakások a kereslet növelésével az árakat le lehetne törni, így csökkentve a magas albérleti árakat. A legrászorulóbbaknak pedig a kormány segítsége sem jár – húzták alá. A felszólalók egy szociális bérlakásprogramot szeretnének a legalacsonyabb keresetűeknek.

Élesen kritizálták a fideszes Böröcz László önkormányzati bérlakások kötelező privatizációjára vonatkozó törvénytervezetét, melynek visszavonását követelték.

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere az üzleti konstrukciót ismertetve azt mondta, ez egy közpénzből létrehozott magánvállalkozás, mert az államnak nincs többsége benne, így nem vonatkoznak rá a közbeszerzési szabályok. Rámutatott, eredetileg 340 milliárdra tervezték a beruházást, ami már 540 milliárdra rúg, vagyis „Palkovicsék már 200 milliárdos alkotmányos költséggel számolnak”. A Fidesz-szavazókhoz és nem kecsi malíciával a „KDNP-tömegbázishoz” szólva emlékeztetett, nem olyan rég Balog Zoltán korábbi miniszter még tibeti zászlót lengetett, Orbán Viktor pedig a hitelfelvételek és az államadósság ellen harcolt, és „Nem leszünk gyarmat!” feliratú molinó mögött vonult.

A főnököt valójában csak a pénz és a hatalom érdeki, amiért simán eladja a lelkét az ördögnek

– mondta Baranyi.

Emlékeztetett, a Diákváros mellett állnak, amely a vidékről érkező tanulóknak épülne, és „nem azoknak, akik képesek hárommilliós tandíjat fizetni”.

Kína még a saját trójai falovát is a mi pénzünkből építi meg, mert a magyar kormány még ebben is partner

– emelte ki a kerületvezető, majd a Fudan-konzultáción való részvételre buzdított, hozzátéve:

Üzenjünk Pekingnek úgy, hogy azt Felcsúton is meghallják!

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere beszédében a 32 évvel ezelőtti Tienanmen téri vérengzésre emlékezett, és felidézte, akkor a Fidesz tiltakozott a kínai állam lépése ellen. párhuzamba állította az akkor tiltakozókat a most tiltakozókkal, mondván: testükkel állította meg az elnyomó hadsereg tankjait.

Leszögezte, nem a kínai emberek és Kína ellen tüntetnek. Ami ellen tüntetnek, az az adófizetők pénzéből felépítendő elitegyetem, és ami mellett tüntetnek, az a Diákváros.

500 milliárdból fel lehetne számolni a gyermekszegénységet, vagy Jakab Péter ötvenezerszer mondhatná, Kövér Lászlónak, hogy ficsúr

– mondta.

Közölte, egyik képviselőjük felhívta a CÖF-öt, hogy megvan-e még a Békemenet „Nem leszünk gyarmat!” feliratú molinója. Nem volt meg – mondta.

Úgy vélte, „pusztító, káros és visszataszító” az a hatalom, melynek nincs erkölcsi tartása, mely a magánérdeket szolgálja a közérdek helyett.

Felidézte, mi lett azokból a fideszes kamaszokból, akik korábban kiálltak a kínai erőszak ellen, akik „még Oxfordba is eljutottak a tudjuk, kinek a támogatásával” – utalt Orbán Viktor Soros-ösztöndíjára Karácsony.

A fideszesekhez szólva azt mondta, „nincs másik hazánk, csak ez az egy”, de Fudan-ügyben „tényleg ezt akartátok?” Azt vállalta, nem az a célja, hogy az egyik oldal legyőzze a másikat, hanem hogy a kiváltságosokat leváltsák a „kilencvenkilenc százalék”, ha úgy tetszik, a Fidesz-szavazók érdekeiért is. Úgy vélte, a kormány gyengébb, mint amilyennek látszik,

mert aki erőszakos, az soha nem lehet erős.

Ő is biztatott a Fudan-konzultáción, valamint az ellenzéki előválasztáson történő részvételre, az előválasztási győztes támogatására, a 2022-es választási szavazatszámlásban való részvételre, valamint az országgyűlési választáson való szavazásra is.