Gigászi adósságaik vannak a kórházaknak, Orbánék nem tesznek semmit

Gigászi adósságaik vannak a kórházaknak, Orbánék nem tesznek semmit

Havi 20 milliárd forinttal nő a kórházak adóssága. Már konkrétan a gyógyítást nehezíti a kórházak eladósodása. Hiába ígérgeti tehát a kormányzat a kórházi adósságok rendezését, nem oldják meg az egészségügyi intézményeket sújtó problémákat.

Nyárig, két részletben 104 milliárd forintos kórházi tartozást rendezne az Orbán-kormány. Csakhogy az adósság összeg már március végén 110 milliárdnál járt - írja a Népszava.

Már az is a kormány szégyene, hogy ekkora tartozása van a kórházaknak. De még ezt sem tudják kezelni!

Elvileg egy hónapon belül kiküldenek 64 milliárd forintot a kórházaknak, hogy rendezzék tartozásaik egy részét. Csakhogy most is szigorú megkötésekkel fizethetnek az adósok. Így az első részletből elsősorban az állami beszállítók – köztük az energiaszolgáltatók – számláit kell kiegyenlíteni. Azaz az orvosieszköz-szállítók, és a gyógyszercégek így megint hátrébb sorolódhatnak.

Nem mellesleg március végén a lap információi szerint az egészségügyi intézmények tartozása már csaknem 110 milliárd forint volt. A 64 milliárd tehát nem sok tartozást fog kiegyenlíteni.

És ami még aggasztóbb, míg 2023-ban átlagosan havonta 3,7 milliárddal nőtt ez az adósság, 2024-ben már havi 20 milliárddal.

Korábban Takács Péter egészségügyi államtitkár több fórumon is jelezte az állandó eladósodást a finanszírozás átalakításával szüntetné meg, és a Népszava szerint az erről szóló tervei a kormány elé kerültek. Ennek százmilliárd forintos költsége miatt azonban ezt a megoldást a kormány egyelőre elvetette.

A kormány az egészségügy helyett inkább reptérvásárlásra, "Mini-Dubajra" és propagandára költi a százmilliárdokat.

Nem mellékes, a kórházak tavalyi kényszerű szolgáltatás-felfüggesztéseinek hátterében az esetek 10-15 százalékában eszközellátási zavarok álltak – írta a lap.

(Címlapkép: Maszkot viselő ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított központi intenzív osztályon a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, Székesfehérváron. MTI)