Törvénymódosítgatással készül az Orbán-kormány a Liszt Ferenc repülőtér átvételére

Törvénymódosítgatással készül az Orbán-kormány a Liszt Ferenc repülőtér átvételére

A Fidesz azt tervezi, hogy az új állami reptérüzemeltetőnél eltörlik a nemzetbiztonsági átvilágítást és a vagyonnyilatkozat-tételt, és a köztulajdonban álló munkáltatóval fennálló munkaviszony szabályok sem vonatkoznának rá.

Bár még meg sem vásárolta a Fidesz-kormány a Budapest Airportot, már készül az állam a repülőtér-üzemeltetésre, méghozzá a hatályos szabályok átírásával – írta meg a hvg.hu. Hozzátették: Egy módosító javaslattal többek között eltörölnék az üzemeltetésben részt vevő állami cégeknél a nemzetbiztonsági átvilágítást és a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségeket is.

A törvénymódosításról jövő hét kedden szavaznak: az állami repülőtér-üzemeltetésben részt vevő cégek egy sor hatályos törvényi előírás alól mentességet kapnának.

A Budapest Airport megvásárlása még nem zárult le, de Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hangsúlyozta, hogy az év végéig szeretnék aláírni a szerződést, mely által az állam résztulajdonos lesz. Kormánypárti javaslatra törvénymódosításra készülnek, ahogy a hivatalos szöveg szól: „az állam tulajdonában álló nemzetközi kereskedelmi repülőtér folyamatos és hatékony működtetésének biztosítása érdekében.”

Ez alapján a repülőtér működtetéséért felelős vagyonkezelő és a hozzá kapcsolódó gazdasági társaságok kivételezett helyzetbe kerülnének.

Mentesülnek:

⚫ a vagyonnyilatkozat-tétel kötelezettsége,

⚫ a köztulajdonban álló gazdasági társaságokra vonatkozó takarékos működéséről szóló előírások,

⚫ a köztulajdonban álló munkáltatóval fennálló munkaviszony szabályok

⚫ a vezetők és felügyelőbizottsági tagok nemzetbiztonsági ellenőrzésének alkalmazása alól.

Vajon mi ezzel a céljuk? A Fidesz soha semmit sem csinál véletlenül.

(Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen a Boris Johnson brit kormányfővel tartandó londoni találkozójára érkező Orbán Viktor kormányfő kiszáll a repülőgépből 2021. május 28-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)