Gomba nem, csak gaz nő a csákvári KDNP-s képviselő 277 millióval megtámogatott, félkész gombatermesztő üzemében

Gomba nem, csak gaz nő a csákvári KDNP-s képviselő 277 millióval megtámogatott, félkész gombatermesztő üzemében

Zolnai Sándor azt mondta, a kivitelező hibájából állt le az építkezés, akivel polgári perben is áll. Az EU-s pénzből támogatott beruházás kedvéért nem csak a képviselő telkét minősítették át, de a helyi építési szabályzatot is módosították.

"Csákvár kereszténydemokrata önkormányzati képviselője 277 millió forint EU-s támogatást kapott 2019-ben. Zolnai Sándor a város Pénzügyi és Jogi Bizottságának az elnöke is" – írta Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő még július 25-én, amikor beszámolt az esetről. A 24.hu most utánajárt az ügynek.

Az eddig felvett 185 millióból egyelőre csak egy félkész csanok lett.

Maga az építkezés 2020 novemberében kezdődött, viszont két és fél év alatt még a csarnok felhúzásáig sem jutottak el. Zolnai Sándornak januárig kellene elszámolnia az eddig felvett 185 millió forinttal, a képviselő azt reméli, az új kivitelező addig befejezi a csanokot.

Gomba nem, csak gaz nő a késztől még messze álló csarnokban.

A KDNP-s Zolnai Sándor 2014 óta képviselő Csákváron. A gombatermesztő üzem beruházására még őstermelőként pályázott 2017-ben, 2019-ben nyerte el a támogatást, a megvalósításba viszont már egyéni vállalkozóként kezdett. Vállalkozását kizárólag erre a célra alapította, bevétele nem is keletkezett.

A KDNP-s képviselő kedvéért átminősítették a telkét, sőt az építési szabályzatot is módosították.

Zolnai a csákvári önkormányzat pénzügyi és jogi bizottságának az elnöke is. Ez azért érdekes, mert a gombatermesztő üzem helyéül szolgáló 1,4 hektáros telket, 2020 szeptemberében, közvetlenül az építkezés megkezdése előtt minősítették át mezőgazdasági művelési övezetből mezőgazdasági üzemi területté. A helyi építési szabályzat és mellékleteit is módosították a beruházás kedvéért – igaz a módosításokról döntő ülésről a KDNP-s képviselő távol maradt.

A képviselő személyesen vállalta, hogy megmutatja az építkezés helyszínét a 24.hu-nak, illetve válaszol a kérdéseikre. A lapnak elmondta, hogy a kivitelezővel támadt elszámolási vita áll az építkezés leállításának hátterében, de az ezzel kapcsolatos, folyamatban lévő polgári peres eljárásra hivatkozva nem közölt pontos részleteket, mert nem tartaná helyesnek, ha olyan információk kerülnének nyilvánosságra, melyek az ő helyzetét ronthatják.

2022-ben jutottunk el oda, hogy a kivitelező abbahagyta a munkát, és levonult a területről

– mondta el a 24.hu-nak Zolnai Sándor, majd hozzátette: a kivitelezőt előbb felszólították a munka befejezésére, majd elszámolásra, mostanra viszont kimutatták a kárigényüket is.

A beruházással nem csak az a gond, hogy nem készült el a gombatermesztő üzem, hanem az is, hogy nem írtak ki rá közbeszerzést. Mivel egy EU-s támogatással megvalósuló beruházásról van szó, ez kötelező lett volna. A pályázat kiírása, és a támogatás odaítélése között a Fidesz-KDNP ugyan megváltoztatta a közbeszerzési törvényt, de mivel a 277 milliós támogatás meghaladja az 535 milliós összköltség felét, így is közbeszerzést kellett volna kiírni – magyarázta a a Transparency International szakértője a 24.hu-nak.

(Címlapkép: Hadhátzy Ákos/facebook)