Nem vigyázunk a jelszavainkra

A Google megbízásából végzett kutatást a YouGov online adatbiztonság témában - írja a hvg.hu. A magyarok 33 százaléka használ különböző jelszavakat különböző online szolgáltatásokhoz, 7 százalék minden felületen ugyanazt alkalmazza, 28 százalék néhány, 27 százalék a legtöbb szolgáltatásnál egyféle jelszót használ.

A magyar felhasználóknak csak a 13 százaléka rendelkezik erős jelszóval, mely értelmes szóvá össze nem álló betűket, számokat és szimbólumokat is tartalmaz. 24 százalék aggódik azon, hogy feltörik valamelyik fiókját, ebből 20 százalék eléggé, 4 százalék nagyon. A magyarok 56 százaléka használ kétfaktoros azonosítást, 13 százalék a felmérés előtt még nem is hallott ilyenről.

A Google azt javasolja, hogy minden fióknál más jelszót alkalmazzunk és érdemes minél erősebbeket kitalálni. A kétfaktoros azonosítás is nagyobb biztonságot nyújt, aki esetleg még nem találkozott volna vele, ez azt jelenti, hogy a felület beiktat egy lépést a felhasználónév és a jelszó megadása után, tehát ha valaki ezeket megszerezte, még nem tud belépni a fiókunkba.