És akkor ez nem terrorizmus? Tudták, hogy le fog égni az épület, mégsem tettek semmit

Minden bevizsgált toronyház tűzveszélyes - az ott élőkért nem kár?

A Grenfell Towerben legalább 79-en haltak meg - ezek azonban csak rendőrségi becslések, a 24 emeletes, 147 lakásos toronyház helyi idő szerint 00:54-kor gyulladt ki, és 60 órába tartott, míg a tűzoltóknak sikerült végleg megfékeznie a lángokat. Jellemző, a tűz olyan pusztítást végzett, hogy az épület teljes átvizsgálása és az áldozatok felkutatása az év végéig is eltarthat, és nem bizonyos, hogy minden egyes áldozatot sikerül majd fellelni és azonosítani.

A bevándorlási hullám kezdete óta Nagy-Britanniában ezzel szemben valamivel több mint 30 ember veszett oda terrortámadásokban - persze, aki különbséget tesz ember és ember halála között, az valójában ugyanazon a szinten van, mint aki felveszi a szögekkel megrakott robbanómellényt, vagy mint az, aki gyúlékony külső épületburkolattal lát el egy emberekkel teli toronyházat. Pusztán anyagi megfontolásból - és nem is egyet.

A Grenfell Townban nem az elit élt, sőt mégcsak nem is a középosztály - ez a tragédia utáni tüntetésekről bemutatott felvételekből is látszódott. Volt ott mindenféle náció, fehérek, sárgák, barnák, feketék. Jól mutatja, hogy a toronyház első azonosított áldozata a 23 éves Mohammad Al-Haj Ali volt. Szíriából menekültként érkezett Nagy-Britanniába, építészmérnöknek tanult egy londoni egyetemen - túlélte Aszadot, a háborút, majd elevenen elégett egy halálos csapdává változtatott londoni toronyépületben.

A június 14-ei tűzvészt egyébként túlélte Mohammad szintén Grenfellben élő testvére.

A Fiancial Times vasárnap viszont arról számolt be, hogy a brit biztosítók szövetsége 2009 óta sürgette a londoni kormányt, vizsgálja felül az épületek tűzbiztonságára vonatkozó előírásokat, idén májusban pedig arra figyelmeztetett, hogy a gyúlékony külső burkolóelemek alkalmazása hozzájárulhat a tüzek terjedéséhez a magasépítésű házakon.

Azaz, aki tudta, és tehetett volna a toronyházakban élő ilyen-olyan nációjú - így fehér - szegények biztonságáért, az pont leszarta az egészet.

Elképesztő, de Sajid Javid, az önkormányzatokért és helyi közösségekért felelős miniszter közlése szerint a tragédia után ellenőrzött minden épület, amelynek külső burkolati elemeit azóta bevizsgálták, elbukott a gyúlékonysági teszteken - ezek között van hatvan toronyház is Nagy-Britannia 25 különböző térségéből.

Szombaton például az észak-londoni Camden kerületben több száz lakásból költöztették ki a lakókat, miután kiderült, hogy házukat ugyanolyan külső burkolóelemekkel látták el, mint az elpusztult Grenfellt. A kerületi tanács sürgősséggel elrendelt kiürítési utasítása 733 lakást és csaknem négyezer lakót érint Camden öt toronyházában.

Amíg Európa különbséget tesz ember élet és ember élet között – bármilyen szempontból -, addig a saját sírját ássa.