Gulyás Balázs: csak egy jobboldali politikai mozgalom közreműködésével lehet leváltani Orbán rezsimjét

Gulyás Balázs: csak egy jobboldali politikai mozgalom közreműködésével lehet  leváltani Orbán rezsimjét

A jobboldali publicista szerint a Jobbik legfelsőbb döntéshozó szerve tegyen egy értéknyilatkozatot arról, hogy tartósan a konzervatív úton marad, és ez legyen az ajánlata a Fideszből kiábrándult konzervatív értelmiség számára a közös asztalon.

A péntekenként megjelenő Magyar Hang legfrissebb számában Igény volna rá címmel írt véleménycikket Gulyás Balázs publicista a Bibó István Népfőiskolai Alapítvány által szervezett Marcali Disputáról, amelyen meghatározó konzervatív értelmiségiek tanácskoztak.

 

Jobbközép alternatíva születhet a rezsim és a balliberális oldal helyett

Meghatározó konzervatív értelmiségiek tartottak tanácskozást a Bibó István Népfőiskolai Alapítvány által szervezett Marcali Dispután csütörtökön. A szervezők elmondása szerint a rendezvény célja az volt, hogy közösen keressenek mérsékelt jobboldali választ a jelenlegi magyarországi politikai helyzet és a 21. század kihívásaira.

 

A jobboldali publicista szerint a Fideszt a hagyományos és évtizedeken keresztül kitartó értelmiségi hátországa, amely jellemzően klasszikus konzervatív, polgári értékeket valló tudósokból, művészekből, közéleti szereplőkből, újságírókból állt, mostanra elhagyta.

Ennek okait már korábban is kifejtette a Magyar Hang hasábjain:

„a Fidesz eltávolodott a jobbközép értékrendtől, jobbszélre tolódott, kormányzása során leépítette a jogállamot, és soha nem látott mértékű korrupciót valósít meg.”

Gulyás ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a Fidesz pártolásával felhagyó konzervatív írástudóknak közben fórumaik, szellemi műhelyeik alakultak, noha az ehhez a közeghez tartozó újságírók nehéz körülmények közepette, de annál nagyobb szellemi szabadságban gyakorolják a túlélést.

A publicista szerint a Marcali Dispután – amelyen „a polgári Magyarország árvái” néven azonosított közeg adott egymásnak randevút - a polgári Magyarországban hívők leadták első életjeleiket a politikum terepén is, és megindultak azon az úton, hogy a különböző konzervatív, Fidesz-kritikus műhelyek egyesítsék erejüket.

„Nem hajlandók feloldódni a balliberális oldal által dominált összellenzéki »meltingpot«-ban, és nagyon is fontosnak tartják, és ezért tenni is hajlandók, hogy a mérsékelt jobboldali ideák újra megjelenjenek Magyarország politikai porondján”

- fogalmaz Gulyás.

Arra is rámutat, hogy a Fidesz és a Haverok Kft. csupán fügefalevélként használja azokat az ideákat, amelyek a jobboldali konzervatívoknak igazán számítanak.

„Éppen ezért nagyobb a dühe a kormánykritikus jobboldaliaknak a Fidesz felé: a mi szent értékeinkkel játszadoznak, használják nagyon is hétköznapi, profán és bűnös céljaikra: a pénz iránti csillapíthatatlan vágyuk kielégítésére”

- írja a publicista, hozzátéve: erre nem érv az a sokat hallott válasz, hogy „legalább nem a kommunisták lopnak”, ez ugyanis „fából vaskarika”.

Gulyás konklúziója: szükség van rá, hogy megváltozzék Magyarország iránya, és a közép-ázsiai hibrid rezsimek mintái helyett ismét az euroatlanti irányultság legyen természetes.

Ennek előfeltétele, hogy megszülessék egy nyugatos, polgári, keresztény-konzervatív politikai erő, mert anélkül nem fogja tudni legyőzni a jelenlegi ellenzék Orbán rezsimjét, hogy ne csábítson magához korábban a Fideszre szavazókat.

 

„Erre pedig csak egy olyan jobboldali politikai mozgalom lesz képes, amely érti a nemzeti-konzervatív világot, tud beszélni ezen választók nyelvén, ismeri a vágyaikat”

- teszi hozzá a publicista.

A Jobbik szerepére kitérve azt írja, jól láthatóan az ellenzéki párt szeretne része lenni a formálódó új polgári tömörülésnek. Gulyás a Jobbik javára írható tényként fogalmazza meg azt, hogy az ellenzéki pártot elhagyták az utolsó szélsőségesei a 2018-as választásokat követően (jelentős részük az Mi Hazánkhoz távozott), továbbá nem történt visszafordulás a néppártosodás útján.

A publicista szerint azonban ez nem elég, a Jobbiknak vállalható, komoly és később számon kérhető ajánlatot kell tennie a polgári együttműködés többi szereplője számára.

„Olyan vállalást, amely által biztosítható, hogy a Jobbik a jelenlegi konzervatív útján marad tartósan, nem lesz visszafordulás ezen az úton, nem lesz vulgárnacionalista fordulat, és esetleges kormányzati szerepvállalás esetén nem térnek le az európai, demokrata útról úgy, mint ahogy ezt a Fidesz tette.”

Gulyás arra hívja fel a figyelmet, hogy ezeket a kérdéseket most kell tisztázni, mert a konzervatív értelmiség nagyon megjárta a Fidesszel. Az az indítványa, hogy 

„a Jobbik legfelsőbb döntéshozó szerve tegyen egy értéknyilatkozatot, amely tartalmazza a fenti garanciákat, és ezt tegye le a közös asztalra ajánlataként.”