Gulyásból hülyét csinálhatnak fideszes párttársai

Békemenet Amerikáért, csata Lázárral, a luxuspolitikusokkal, az átmentett kommunistákkal. Gulyás Gergely a külön utas.

Békemenetet szervezne az Egyesült Államokért

Gulyás Gergely aki az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke, egy decemberi interjújában arról beszélt, hogy korlátozni kellene a tüntetések időtartamát.  „Gulyás Gergely az egyéni véleményét fogalmazta meg az ügyben…” - reagált L. Simon László a miniszterelnökség parlamenti államtitkára az elhangzottakra. Megnyugtatott mindenkit, hogy a Fidesz érintetlenül hagyja a gyülekezési törvényt.
 
Gulyás elképzelése dühítette fel a „hitehagyott SZDSZ-es Szabó Gábort (Tuareget) is, aki az Ország Gyűlése Mozgalom nevében hónapok óta sátrazik a Kossuth téren. Most hétvégére tüntetést is szervezett, a szabad tüntetésért. L. Simon nyilatkozata után az esemény okafogyott, de meg lesz tartva. Szabó szerény véleménye szerint a Fidesz miatta akart korlátozni, most pedig az ő rajongó tábora ijesztette meg a kormányt.
„...a rendszerváltás egyik legfontosabb eredménye és értéke, hogy a gyülekezési joggal szabadon, korlátozás nélkül élhetnek a magyar állampolgárok.”
– fogalmazott L. Simon László, a szabadságkorlátozó felvetésre válaszolva. 
 
MTI
 
Az időbeli korlátozás elfogadása ezt az alapértéket törölte volna el. 
 
Gulyás Gergely adott esetben szívesen élne a gyülekezési joggal, saját maga nyilatkozta, hogy „százszor inkább szervezne békemenetet a magyar-amerikai szövetségesi kapcsolatokért, mint a magyar-oroszért.” 

Jövedéki biztosíték ügyben a jobbik oldalra lépett

Tavaly, az adótörvények elfogadásakor a parlament úgy döntött, az alkoholtermékek, a sör, a bor, a pezsgő nagykereskedelmi forgalmazásánál a jövedéki biztosíték összegét 22 millióról 150 millió forintra emeli. Ezt egy családi tulajdonban álló, kisebb vállalkozás nem biztos, hogy ki tudja gazdálkodni, csaknem kétszáz cég lett érintett. 
 
Hetekkel később a képviselők úgy módosítottak, hogy az árbevétel függvényében sávosan állapítják meg a jövedéki biztosíték mértékét. A sávos rendszer azonban csak 2016. január 1-jén lépett volna hatályba. Gulyás idén úgy nyilatkozott, hogy hiba csúszott a törvénybe, ezért módosítást kezdeményezett, hogy a jövedéki biztosítékot az árbevétel függvényében megállapító szabályozás jövő év helyett már idén március elsején hatályba lépjen.
 
Volner János (Jobbik) az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési Bizottságának az elnöke szkeptikusan felhívta a figyelmet arra az érdekes mozzanatra, hogy Gulyás azelőtt is igyekezett olyan módosító javaslatokat benyújtani a Tisztelt Háznak, melyek az élethez igazítják a jövedéki biztosítékról szóló jogszabályt. Ezen módosító javaslatok életbe lépését, rendre a kormánypártiak gáncsolták el.
 
Gulyás nyilatkozata után a Miniszterelnökség közleményt adott ki. Eszerint a hivatal nem ért egyet sem Gulyás Gergellyel, sem pedig az NGM, a jövedéki biztosíték emeléséről szóló javaslataival. Ezért törvénymódosítást kezdeményez, hogy visszaállítsa a jövedéki biztosíték mértékét az eredeti, 2014-es szintre, 22 millió forintra.
 
A Miniszterelnökség ezzel a huszárvágással vagy inkább visszavonulással önmagát kedvezőbb színben tüntette fel az italkereskedők szempontjából, mint a fideszes képviselőt, aki csak menteni akarta a menthetőt, kisebbíteni a kárt. Így az optikai csalódás az, hogy Gulyás szigorítani, Lázár csapata pedig könnyíteni akart. 
 
Gulyás nem tehetett mást, üdvözölte a lázári pálfordulást. 

Egy kormánypárti a kormánypártiak ellenében

A politikus a közrádióban kiemelte, bár igazságosabb lett az útdíjrendszer, az átállás menetére irányuló kritika jogos. Elismerte a Fidesz-frakció a véleményével szemben döntött a vasárnapi zárva tartásról.  Szerinte az internetadónak nem kommunikációja lett rossz, hanem eleve elbaltázott ötlet volt. 
 
A Fidesz politikusait érintő vagyongyarapodásokkal, külföldi utakkal és hasonló ügyekkel kapcsolatos kérdésekre úgy felelt, hogy szerinte Magyarország egy szegény ország, így ha valaki közhatalmat gyakorol, akkor tudnia kell, hol a határ a jólét és a luxus között, az utóbbitól jobb, ha egy magyar politikus távol tartja magát.
 
Nem tartja azt szerencsésnek, hogy a párton belüli nézeteltéréséket a sajtóban beszélik ki. Szerinte Kövér László mérsékelni igyekezett a Pokorni – Lázár összeütközést. Lázár ezzel ellentétben egy idősebb vezetőt, a házelnököt kritizálta nyilvánosan, aki az elmúlt huszonöt évben sokat tett a Fideszért. Emlékezetes, hogy Pokorni Zoltán a fideszes pártelit urizálása ellen emelt szót. Lázár ezután élesen kifakadt, azt találta mondani, hogy egy „politikai veterán” a csatasorban elől állókat támadta hátba. Kövér úgy reagált, hogy ez egy értelmetlen vita, ezért nem veszi fel a kesztyűt, védelmébe véve a volt oktatási minisztert, XII. kerületi polgármesterét. 

Gulyás az exkommunisták politikai karrierje ellen

Gulyás ellenezte azt is, hogy Zoltai Gusztávot, a Mazsihisz korábbi ügyvezető igazgatóját a Miniszterelnökség tanácsadójává nevezte ki Lázár. 
 „Egy volt kommunista munkásőr kormány-tanácsadói kinevezése kibékíthetetlen ellentétben áll mindazzal, amit a totalitárius diktatúrákhoz való viszonyulásunkról sokszor és sokan elmondtunk, ahogy az alaptörvény értékrendjével is összeegyeztethetetlen.” 
- mondta Gulyás Gergely.
 
A volt III/II-es Tasnádi László rendészeti államtitkárra történő kinevezésekor is jelezte, hogy „politikai kinevezéseknél jó lenne érvényesíteni azokat a szempontokat, amiket a jobboldali tábor értékalapon sajátjának tekint.”
 
Összefoglalva Gulyás számos tekintetben az ellenzék nézetrendszerét osztja, máskor igazodik. Kérdés, hogy meddig tart ez a huzavona, mikor lesz Gulyás renegát vagy esetleg egy Fideszen belüli töréspont.
 
Kuncze Gábor nem csak egy bukott liberális, hanem egy veterán, egy sokat tapasztalt vén róka, aki úgy fogalmazott Gulyással kapcsolatban, hogy „most ebből a gyerekből csinálnak hülyét. Nem veszik észre, hogy már rég túl van rajta.”