A civilek szerint az Orbán-kormány több mint 1,6 millió magyart hallgattatna el

A civilek szerint az Orbán-kormány több mint 1,6 millió magyart hallgattatna el

A népszavazáson érvénytelen szavazás mellett kampányoló szervezetekre kiszabott bírság annak a hatalmas közösségnek az elhallgattatását célozza, amelyik demokratikus úton buktatta meg a kormány propaganda-népszavazását - írták civil szervezetek az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményükben.

Azt írták: vasárnap több mint 1,6 millió ember fejezte ki érvénytelen szavazatával, hogy "elutasítja a kormány manipulatív és félelemkeltő népszavazását", és a népszavazás érvénytelensége mutatja, hogy Magyarországon többségben vannak azok, akik nem támogatják a kormány kirekesztő politikáját.

Kiemelték: öt nappal a népszavazás után a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) "hirtelen rájött", hogy a hónapok óta tartó kampány "áttöri a hatalomgyakorlás alkotmányos célját". Hozzátették: az NVB 16 civil szervezetre - köztük olyanokra is, akik nem vettek részt az érvénytelen népszavazásra buzdító kampányban - 176 400 forintos, a kampány két főszervezőjére, az Amnesty International Magyarországra és a Háttér Társaságra pedig további 3-3 milliós bírságot szabott ki.

"Az összesen közel 9 millió forintos bírság annak a hatalmas közösségnek az elhallgattatását célozza, amelyik élve a szabad véleménynyilvánítás jogával, demokratikus úton buktatta meg a kormány propaganda-népszavazását"

- írták. Úgy vélték, az NVB határozata arról árulkodik, hogy "már nem elég csak eltitkolni, hogy érvénytelen lett a népszavazás, a kormány megijedt, és most bírsággal akarja elhallgattatni azokat, akik érvénytelenítették a homofób és transzfób kampányát".

Hozzátették: az NVB is kiemelte annak fontosságát, hogy az ország sorsát érintő legfontosabb ügyek eldöntésében a polgárok közvetlenül, népszavazás útján is részt vehessenek, vasárnap pedig az emberek közvetlenül, a népszavazás útján üzenték meg, hogy elegük van "a putyini propagandából" és a gyűlöletkeltésből.

"A népszavazás következménye egyértelmű: vissza kell vonni a putyini propagandatörvényt"

- tették hozzá.

A közleményben idézték Vig Dávidot, az Amnesty International Magyarország igazgatóját, aki közölte, az NVB határozatát a Kúrián támadják meg. Idézték Dudits Lucát, a Háttér Társaság ügyvivőjét is, aki szerint a népszavazás érvénytelensége rengeteg embernek adott reményt és folytatják munkájukat "egy mindenki számára biztonságos és szabad Magyarországért".

A közleményt az Amnesty International Magyarország, a Budapest Pride, az Emberség Erejével Alapítvány, a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Magyar Aszexuális Közösség, a Magyar Helsinki Bizottság, a Magyar LMBT Szövetség, a NOÁR Mozgalom, az Ökotárs Alapítvány, a Prizma Közösség, a Szimpozion Egyesület, és a Társaság a Szabadságjogokért írta alá.