Gyöngyösi: Legyen szabadon kereshető, nyilvános adatbázis a szexuális ragadozókról!

Gyöngyösi: Legyen szabadon kereshető, nyilvános adatbázis a szexuális ragadozókról!

A szexuális bűncselekményért elítélt emberek nyilvános adatbázisának létrehozását kezdeményezi a Jobbik-Konzervatívok - jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Gyöngyösi Márton.

Az elmúlt hetekben kirobbant kegyelmi botrány rávilágított arra, hogy bár Magyarországon vannak törvények, azok nem biztosítanak hatékony védelmet a szexuális jellegű bűncselekmények elkövetőinek áldozatainak, de az elkövetőkkel szemben sem hatékony - mondta el Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke, aki Elítélt bűnözőknek nem jár személyiségi jogi védelem! címmel tartott sajtótájékoztatót péntek délelőtt a Kossuth téren. Az eseményen

a jobbikos aktivisták a pedofíliáért elítélt Vásárhelyi János és az őt segítő Kónya Endre képeivel álltak ki.

Mint Gyöngyösi felidézte: az elmúlt években több, a pedofil bűnözőkkel szembeni törvénymódosítás volt hazánkban. Emlékezetes, hogy 2021 júniusában született egy törvény, ami a gyermekek védelméről szólt volna, és egy olyan nyilvántartást is bevezetett a szabályozás, amely sajnos, ahogy a mellékelt ábra is mutatja, nem jelent kellő védelmet a bűnelkövetőkkel szemben, és az áldozatokat sem védi kellőképpen - fogalmazott.

A konzervatív párt európai parlamenti képviselője szerint a 2021-es pedofiltörvény nyomán bevezetett nyilvántartás nem kereshető szabadon, nem hozzáférhető szabadon, és kizárólag a pedofil bűncselekmények elkövetőihez ad valamiféle hozzáférést.

A nagykorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények kapcsán azonban semmiféle adatot nem tartalmaz. Ilyen értelemben nem hatékony és hiányos

- szögezte le Gyöngyösi.

Mint rámutatott, noha hazánkban alaptörvényi szinten is rögzítve van, hogy az emberi méltóság fontos és védendő, az emberek biztonsága, és kifejezetten a gyermekek védelme kiemelt fontosságú, mégis azt láthatjuk, hogy a törvényeink nem védik sem a gyermekeket, sem a kiskorúakat, sem a nagykorúakat a szexuális bűncselekményekkel szemben - mondta.

Márpedig számtalan nemzetközi példa van arra, hogy hogyan lehet hatékonyan a szexuális bűncselekmények elkövetőivel szemben a társadalmat megvédeni - tette hozzá.

A Jobbik-Konzervatívok elnöke példaként említette az Amerikai Egyesült Államokat, ahol létezik egy mindenki számára elérhető adatbázis, ami szabadon kereshető, be lehet írni bármelyik városnak bármelyik körzetét, kerületét, utcáját, ami így meghatározott hatósugarú körben arcképpel, névvel, lakcímmel kiadja a szexuális ragadozóknak minden személyiségi adatát.

De ugyanilyen kataszteri regisztrációs nyilvántartás létezik Lengyelországban is. Gyöngyösi Márton arról is beszélt, hogy

két évvel ezelőtt már az Európai Parlamentben is volt egy vita, ahol határozati javaslat is született arról, hogy szülessen egy európai szintű adatbázis, amely az Európai Unió egész területére kivetítve tartalmazza névvel, arcképpel, adatokkal a szexuális jellegű bűncselekmények elkövetőit.

A nemzetközi példák tehát adottak, itthon viszont Gyöngyösi szerint

a magyar szabályozás ultraliberális.

Úgy látjuk, különösen a kegyelmi ügy nyomán, hogy óriási társadalmi igény van arra, hogy a szexuális jellegű bűncselekmények elkövetőinek az adatait a társadalom szabadon megismerhesse, és hozzáférhessen a bűnelkövetőknek az adataihoz, megismerhessék a bűnelkövetők személyazonosságát - fejtette ki.

A Jobbik-Konzervatívok úgy gondolja, hogy a társadalom védelme sokkal előrébb való, mint a bűnözők személyiségi jogai

- emelte ki az ellenzéki politikus.

Lehet, hogy vannak liberálisok, akik ezzel vitatkoznak, de úgy gondolják, hogy egy magát nemzetinek, konzervatívnak, jobboldalinak mondó kormányzatnak ezt meg kell értenie.

Az emberi méltóság, a társadalom védelme sokkal előrébb való, mint néhány elítélt bűnözőnek és szexuális jellegű bűncselekmény elkövetőjének a személyazonossága, illetve a személyiségi jogai - mondta.

Gyöngyösi Márton ezért bejelentette:

A mai napon ezért országgyűlési határozati javaslatot nyújtanak be a témában, mivel úgy látják, a hatályos törvények nem nyújtanak kellő védelmet az ilyen cselekmények elkövetőivel szemben.

A Jobbik-Konzervatívok elnöke végül arról beszélt, azt szeretnék, ha a kegyelmi botrány főszereplőit nem K. Endreként és V. Jánosként kitakart arcképpel mutogatnák a nagyérdemű közönség számára, hanem igenis arccal és névvel, hogy mindenki lássa, hogy kik azok az elítélt bűnözők, akiktől óvni kell a magyar gyermekeket és a magyar társadalmat.

(Címlapkép és fotók: Alfahír)