Gyöngyösi: Ha Orbán Viktoron múlna, kivezetné Magyarországot az Európai Unióból

Gyöngyösi: Ha Orbán Viktoron múlna, kivezetné Magyarországot az Európai Unióból

Orbán Viktor inkriminált szavai az uniós tagság kapcsán eltűntek az American Conservative eredeti cikkéből.

Orbán Viktor csütörtök este a Karmelitában fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) sajtóbeszélgetésén részt vevő külföldi újságírók 15 fős csoportját. Jelen volt az American Conservative felelős szerkesztője, Rod Dreher is, aki összefoglalta, hogy a kormányfő milyen válaszokat adott az újságírók kérdéseire.

A hvg360 beszámolója alapján az orosz-ukrán háborútól kezdve az EU-val való viszonyáig több kérdésben is kifejtette főbb meglátásait.

Az American Conservative cikkének eredeti verziójában Orbán Viktor uniós tagságára vonatkozó kijelentése így szerepelt:

„Valaki megkérdezte a miniszterelnököt, hogy szeretné-e, ha Magyarország az EU-ban maradna. »Egyértelműen nem!« – mondta, hozzátéve, hogy Magyarországnak nincs más választása, mert exportjának 85 százaléka az EU-n belülre irányul.”

Ez a részlet azonban – mint a Telex rámutat – később eltűnt a cikkből, és ahelyett az alábbi sorok jelentek meg:

„Orbán Viktor azt mondta, személy szerint fájdalmas számára, hogy Magyarország az EU-ban van, és ki van szolgáltatva a zaklatásnak, de nem kérdés, hogy Magyarország az EU-ban marad, mert a gazdasági jólét függ tőle. Mégis, nehéz elviselni, hogy az EU vezetése ide-oda lökdösi. Orbán azt mondja, hogy bármennyire is nehéz személy szerint az uniós bürokráciával szembenéznie, de meg kell tennie, mert ez Magyarország nemzeti érdeke.”

„Semmi új nem hangzott el, a miniszterelnök már sokszor világossá tette: az EU-tagság nem kívánságműsor, hanem Magyarország nemzeti érdeke” – így fogalmazott a lap megkeresésére Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

Gyöngyösi: Csak népszavazással lehessen az EU-tagságról dönteni!

Orbán kimondta: ha rajta múlna, ő kivezetné Magyarországot az Európai Unióból

– reagált Gyöngyösi Márton Orbán Viktor szavaira. A Jobbik elnöke és EP-képviselője a miniszterelnök kijelentései kapcsán kifejtette:

„Az igazán szörnyű, hogy sajnos meg is tudná tenni. Ő is tudja. Magyarország EU-ból történő kiválását el tudja indítani és meg tudja szavaztatni a parlamenti többségével. Népszavazás nélkül.

A Jobbik évek óta azért küzd, hogy csak népszavazással lehessen Magyarország EU-s tagságáról dönteni. Annak érdekében, hogy semmilyen elmebeteg gondolat ne tehesse tönkre 10 millió magyar életét.

Látszik, hogy 2023-ban hatalmas energiákat kell fordítani arra, hogy megvédjük az elszabadult kormánypártokkal szemben Magyarország EU-tagságát. A Jobbik ezért fog dolgozni a továbbiakban is.”

Ám van még egy eszköz, amit a Jobbik javasol, és ami az EU kezében van: ez pedig az oroszokat kiszolgáló fideszes gépezet megbénítása az Orbán-rezsim vezetőire kivetett gazdasági szankciókkal

– jegyezte meg végül Gyöngyösi Márton.