Gyors sikerek Tiszavasváriban: országos szintre terjesztené ki a modellt a Jobbik

Sajtótájékoztatón számolt be Tiszavasvári polgármestere az elmúlt időszak eredményeiről. A Jobbik országos szintre terjesztené ki a modellt.

Fülöp Erik, Tiszavasvári jobbikos polgármestere szerdai sajtótájékoztatóján emlékeztetett: a tiszavasvári önkormányzat február 15-én kötött megállapodást a Becsület Légiója Egyesülettel. Az elsősorban a cigány-magyar együttélésben és integrációban járatos szakemberek korábban civilként is tevékenykedtek a településen, ám bő egy hónapja hivatalos együttműködés keretében próbálnak organikus fejlődést elérni.

A polgármester beszámolt az eddig elért eredményekről is. A munkálatokat a Széles és a Keskeny utcából álló szegregátumban kezdték meg, melyben nagy segítséget nyújtott az Érpataki Modell kialakításában hírnevet és évtizedes tapasztalatokat szerzett Orosz Mihály Zoltán is.

Fülöp Erik szerint a közös munka gyümölcsöző, és

már egy hónap alatt is hihetetlen eredményeket sikerült elérni.

Az ott lakóknak március 15-i határidőt szabtak meg, hogy első lépésként lakókörnyezetüket rendbe tegyék, és megszüntessék a korábban tömeges számban tapasztalt áramlopásokat is. Mindez az egyik alapvető eleme a Jobbik Rend és Tisztesség nevű programjának, mely az Érpataki Modell sikereit próbálja meg megvalósítani Tiszavasváriban is. Múlt pénteken ezzel kapcsolatosan egy sajtónyilvános terepbejárást is tartottak, ahol örömmel tapasztalták, hogy az áramlopások teljesen megszűntek, az önkormányzatnak és a lakóknak köszönhetően pedig a telep megtisztult a több tonnányi hulladéktól is.

Fülöp Erik elmondta: a program elsősorban arra irányul, hogy a cigány-magyar együttéléssel kapcsolatos anomáliákat megszüntessék. Ennek egy szegmensét jelentették az eddigi lépések, ám a program természetesen ennél sokkal szerteágazóbb. A polgármester elmondta: a fő cél, hogy a  veszélyeztetett területen élő kiskorúaknak olyan körülményeket teremtsenek, mely a törvény által előírtan biztosíthatja az erkölcsi, testi, lelki fejlődésüket.

A Jobbik országossá tenné a modellt

A szót Volner János, a Jobbik alelnöke vette át, aki ismertette pártja három fő pillérből álló Rend és tisztesség programját.

  • Az első pillér az elszámoltatás azokon a településeken, ahol az előző városvezetés korrupciógyanús ügyleteket hajtott végre.
  • A második pillér a rendteremtés, mely az Orosz Mihály Zoltán által kidolgozott Érpataki Modell alapelveire épül,
  • a harmadik pedig egy antikorrupciós központ működtetése, ami abban nyújthat segítséget, hogy - bár eddig sem merült fel korrupció gyanúja jobbikos városvezetések esetében- , erre a jövőben se kerülhessen sor.

A politikus hangsúlyozta: Tiszavasváriban óriási előrelépést sikerült elérni a rendteremtési programmal: jelentős mértékben javultak a közállapotok, visszaszorultak a bűncselekmények és

minden liberális jajveszékeléssel ellentétben az ott élő, javarészt cigány származású emberek is azt mondják, jobbak, emberibbek lettek a viszonyok.

Volner szerint fontos látni, hogy a rendteremtési program végrehajtására olyan területeken kerül sor, melyeket nem a polgármester irányít, hanem alapvetően állami feladatokat ellátó szervek, mint például a rendőrség és a katasztrófavédelem. A program keretében ezeket a szerveket próbálják nagyobb aktivitásra bírni, és önmagában már azzal, hogy az egyébként gyenge magyar törvényeket betartatják, már jelentős előrelépést lehet elérni.



A politikus beszámolt róla: már az ellenőrzés első napján 27 illegális áramlopást sikerült a rendőrség és az áramszolgáltató segítségével felszámolni, majd rövid időn belül 300 ilyen alkalomra került sor.

Volner elmondta: pártja először minden jobbikos vezetésű településre ki szeretné terjeszteni a rendteremtési programot, esetleges kormányra kerülésük után pedig országos szintre terjesztenék ki a modellt.