Hahó franciák! Nem náci karlendítés a szívtől az égig!

A brit Mirror azt írja: a francia rendőrség „ijesztőnek találta” a fekete ruhás magyar ultrákról készült szombati fotókat.

Vizsgálatot indítottak a magyar ultrák ellen, mert a francia rendőrök szerint a szurkolók "náci karlendítéssel" üdvözölték egymást a Magyarország-Izland meccs előtt. A lap arra is kitér, hogy az 1-1-re végződő összecsapást a marseille-i Stade Velodrome-ban rendezték, ami a város zsidó negyedében található.

A Mirrornak egy kis jobbikozásra is tellett. A lap az orosz ultrákhoz hasonlította a magyarokat, akik egy héttel ezelőtt a brit szurkolókkal összetűztek a városban. (Csakhogy a magyar szurkolók nem verték szét a várost, és kisebb atrocitásoktól eltekintve békésen zajlott le a szombati mérkőzés, a netet pedig elárasztották azok a fotók, ahol a magyar és az izlandi szurkolók barátságosan együtt fotózkodtak. Ugye ez nem igazán mondható el az oroszokról és az angolokról...)

A Mirror úgy fogalmaz: Magyarország hírhedt a "szélsőjobbos aktivistáiról", a "nyíltan antiszemita Jobbik" pedig a választók nagy támogatottságát élvezi.

Akkor kezdjük az elején: azok a bizonyos fekete pólók, amelyek annyira „ijesztőnek” hatottak a franciák számára, azok a pólók, amelyeken fehérrel olvasható a Magyarország felirat. A magyar szurkolók egy igen tekintélyes része hordja és ennek semmi köze sem a nácikhoz, sem a Jobbikhoz, sem más politikai ideológiához, szervezethez.

A „karlendítés” valóban félreérthető lehetett a francia rendőrök számára, de a Mirror képein látható Ferencváros feliratú magyar zászlók alapján az úgynevezett szívtől az égig ferencvárosi kézmozdulatról van szó, amelyet a fradi szurkolói régóta használnak, de többször is cáfolták, hogy ennek köze lenne a náci karlendítéshez. Igaz, ezt majd a francia hatóságoknak is meg kell magyarázni, de sokat segítene, ha legalább a magyar sajtó nem terjesztené a külföldi lapok hazugságait.

UEFA-dokumentum bizonyítja: nem náci karlendítés a szívtől az égig

Az UEFA (Európai Labdarúgó–szövetség) oldalán egy 2014. szeptember 4-i dokumentum szövegében is megtalálható az Etikai és Fegyelmi testület felügyelőjének megállapítása, hogy a ferencvárosi szurkolók kézmozdulata nem tekinthető náci karlendítésnek.

 

"During the hearing, it was demonstrated that the gesture performed during the match was, in fact, not a Nazi salute. Indeed, the Ferencvárosi TC representative at the hearing imitated the gesture performed by the club’s supporters during the match and asked the Ethics and Disciplinary Inspector whether it constituted a Nazi salute. The Ethics and Disciplinary Inspector replied that it did not."

- írja az UEFA-dokumentum.